ΠΩΣ ΝΑ ΠΛΕΝΕΤΕ ΤΑ ΧΑΛΙΑ

 Ήρθε το καλοκαίρι για τα καλά και μαζί ήρθε και η ώρα να καθαρίσουμε και τα χαλιά μας! Ειδικά για όσους έχουμε και μικρούς μαλλιαρούς φίλους, το καθάρισμα των χαλιών είναι πραγματικά άθλος!
Τα χειροποίητα χαλιά είναι πιο ευαίσθητα και ίσως θελήσουμε να τα δώσουμε έξω αλλά και για τον καθαρισμό τους πρέπει να ακολουθήσουμε πολύ συγκεκριμένα βήματα, ενώ τα χαλιά μηχανής είναι πολύ εύκολο να τα καθαρίσουμε μόνοι στο σπίτι.

Καταρχάς, θα πρέπει να διώξουμε τους μικρούς μας φίλους για να συνεχίσουμε την δουλειά μας ανενόχλητες!

Στην συνέχεια, θα πρέπει να σκουπίσουμε και τις δύο μεριές πολύ καλά. Για όσους έχουμε κατοικίδια, είναι καλό πριν αρχίσουμε να καθαρίζουμε το χαλί και μετά το σκούπισμα με ηλεκτρική, να το σκουπίσουμε με μια σκληρή σκούπα, απομακρύνοντας έτσι τυχόν επιπλέον τρίχες έχουν "κρυφτεί" μέσα στο χαλί.


 Αν δεν έχουμε την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουμε ένα καθαριστικό για τα χαλιά υπάρχουν κι άλλες εναλλακτικές για να τα καθαρίσουμε.Αν πρόκειται για χαλιά μηχανής, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και λίγο απορρυπαντικό πλυντηρίου σε σκόνη μαζί με απορρυπαντικό για μάλλινα και ευαίσθητα, αραιωμένα σε νερό.

Οικολογικοί τρόποι καθαρισμού:

 Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αμμωνία, αναμιγνύοντας 2 κουταλιές της σούπας οικιακή αμμωνία με ένα ποτήρι νερό. Η αμμωνία είναι πολύ καλή για να απομακρύνει και όλες τις δυσάρεστες οσμές προκαλούν τα κατοικίδια μας . Ή εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και άσπρο ξύδι (1 μέρος ξύδι σε 2 μέρη νερό). Το ξύδι είναι ιδανικό για τα χρωματιστά χαλιά.
 Όποιο τρόπο κι αν διαλέξουμε θα πρέπει να πλύνουμε το χαλί και από τις δύο πλευρές. Ιδανικά, για τα χαλιά μηχανής μπορούμε να τα απλώσουμε στο μπαλκόνι και να τα πλύνουμε και με το λάστιχο, μέχρι να βγει καθαρό το νερό από την μια μεριά στην άλλη. ΠΡΟΣΟΧΗ! όμως στα χειροποίητα χαλιά, το μούλιασμα στα χειροποίητα χαλιά ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ και υπάρχει κίνδυνος να ξεθωριάσουν τα χρώματα και να καταστραφεί το πέλος, είναι καλύτερα να χρησιμοποιήσετε ειδικά απορρυπαντικά και να στεγνώσετε πολύ προσεχτικά πάντα ακολουθώντας τις οδηγίες.


Αφού πλύνετε τα χαλιά απλώστε τα στο μπαλκόνι και φροντίστε να τα γυρίσετε κι από τις δύο πλευρές καθ' όλη την διάρκεια που είναι απλωμένα στον ήλιο!



Άλλοι καιροί, άλλα ήθη! Το λέω αυτό γιατί μέχρι πριν δυο χρόνια ελάχιστοι άνθρωποι πλέναν μόνοι τους τα χαλιά τους. Συνήθως τα δίναν έξω σε ειδικά ταπητοκαθαριστήρια  και ξένιαζαν με τον βραχνά του πλυσίματος και της αποθήκευσης τους! Φέτος, λίγο η κρίση, λίγο οι ανάγκες μας πολλές δουλειές τις κάνουμε πλέον μόνοι μας. Αν και ανατρέχοντας σε πιο παλιούς καιρούς, την εποχή της γιαγιάς μου, ακόμα και στα καλύτερα αρχοντικά, η φροντίδα των χαλιών ήταν μια ιεροτελεστία που αφορούσε το σπίτι και σηματοδοτούσε τον ερχομό του καλοκαιριού! Καλό καλοκαίρι λοιπόν!
Μέχρι το επόμενο Post φιλιά!



The KM Projects
Not just another beauty blog


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ*
Παρακαλώ MHN αφήνετε link για τα blog σας, η κείμενα που παραπέμπουν εμένα η τα μέλη του blog μου να τα επισκεφτούν στα σχόλια, γιατί το βρίσκω άκομψο και δεν θα δημοσιεύονται.
Ευχαριστώ για την κατανόηση.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...