Βασιλόπιτα Πολίτικη

Η συνταγή αυτή είναι παραδοσιακή πολίτικη. Την φτιάχνει χρόνια η μαμά μου. Και για να πω την αλήθεια, για μένα αυτή είναι η κανονική βασιλόπιτα. Όλα  τα άλλα μου μοιάζουν απλά σαν κέικ με πασπαλισμένη άχνη ζάχαρη.

Στην οικογένεια μας την φτιάχνουμε με μια μικρή παραλαγή. Δεν χρησιμοποιούμε μαστίχα, στην κανονική συνταγή όμως μπαίνει και μαστίχα.

Σας ετοιμάσαμε με τον Γιάννη ένα βίντεο που σας δείχνουμε αναλυτικά την συνταγή.



Τι χρειαζόμαστε:

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή αλεύρι για τσουρέκια,
100 γρ νωπή μαγιά,
500 γρ. ζάχαρη (χεχε η μαμά μου βάζει λιγότερη, 400γρ, αλλά εμείς είμαστε γλυκατζήδες)
1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
4 αυγά
500 ml γάλα
250 γρ. βούτυρο (πχ 1 βιτάμ)
ξύσμα πορτοκαλιού και ο χυμός από ένα πορτοκάλι
1 φακελάκι μαχλέπι
1 φακελάκι κακουλέ

Εκτέλεση
Διαλύουμε την μαγιά σε χλιαρό γάλα και προσθέτουμε μια κούπα από το αλεύρι. Σε ένα λεκανάκι βάζουμε γύρω γύρω το αλεύρι, το μαχλέπι, το κακουλέ, το ξύσμα και λίγο αλάτι. Στην μέση βάζω τη ζάχαρη και τα αυγά και τα χτυπάμε με το μίξερ χειρός μέχρι να διαλυθούν καλά. Προσοχή ! δεν παίρνω ακόμα αλεύρι από τα πλάγια. Αφού φουσκώσει η μαγιά μας την ρίχνουμε στο κέντρο μαζί με το χυμό κι τα χτυπάμε σιγά σιγά μαζεύοντας το αλεύρι. Στο τέλος λιώνω το βούτυρο και ζημώνω ταυτόχρονα ενώ ρίχνω λίγο λίγο το βούτυρο μέχρι να το πιει. Σκεπάζουμε την λεκάνη μας με πετσέτα και κουβέρτα και την βάζουμε κοντά σε εστία θερμότητας (καλοριφέρ, aircondition κτλ). Περιμένουμε να φουσκώσει. Βάζουμε το μίγμα σε ταψιά στα οποία έχουμε βάλει λαδόκολα, για να ξεκολάνε εύκολα. Στολίζουμε με ασπρισμένα αμύγδαλα και αλοίφουμε με αβγό  (ανακατεμένο με λίγο νεράκι). Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ*
Παρακαλώ MHN αφήνετε link για τα blog σας, η κείμενα που παραπέμπουν εμένα η τα μέλη του blog μου να τα επισκεφτούν στα σχόλια, γιατί το βρίσκω άκομψο και δεν θα δημοσιεύονται.
Ευχαριστώ για την κατανόηση.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...