Athens Pride και το Δικαίωμα στο αυτονόητο



Λίγες ώρες μετά το Athens Pride και μερικές μόνο μέρες μετά από το coming out μιας γνωστής youtuber, οι σκέψεις μου με τυραννούν. 
Πολύ θα πιστεύανε ότι μεγάλωσα με πολύ gay friendly ιδέες, δεδομένου ότι ο νονός μου είναι ομοφυλόφιλος. Όμως δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Για μένα το βήμα είχε προχωρήσει ακόμη παραπέρα, σε μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση στην σεξουαλικότητα. Ποτέ δεν είδα σοκαρισμένη απο πουριτανισμό την διαφορετικότητα στις σεξουαλικές προτιμήσεις των άλλων. Γιατί να πρέπει να σοκαριστώ αν κάποιος επιλέγει να αγαπήσει έναν άλλον άνθρωπο (ανεξαρτήτως φύλου); Από πολύ μικρή είχα έρθει σε επαφή με αυτό που οι άλλοι , οι πιο πουριτανοί της κοινωνίας μας, έβλεπαν ως διαφορετικό. 

Από πολύ μικρή για παράδειγμα πηγαίνω στην Μύκονο, επομένως η θέα ενός ομοφυλόφιλου ζευγαριού  έχει απλά εντυπωθεί στην μνήμη μου σαν μια άλλη εκδοχή δύο ανθρώπων που αγαπιούνται , όχι σαν κάτι διαφορετικό, αλλά σαν μια άλλη εκδοχή του ίδιου πράγματος. Από πολύ μικρή όμως είχα αποδεχθεί κι τον γυμνισμό, εκεί που άλλα παιδάκια έβλεπαν με ντροπή τα σώματα των άλλων και μεγαλώνοντας και το δικό τους σώμα , εγώ είχα αποδεχθεί ότι το ανθρώπινο σώμα είναι έτσι όπως είναι και μπορει να είναι ερωτικό ανεξαρτήτως φύλου, μεγέθους ή χρώματος.

Ίσως για αυτό σοκαρίστηκα πρώτη φορά όταν ένα καλοκαίρι στην Μύκονο μια φίλη μου τράβηξε δυνατά το χέρι στα 18 μου για να μου πει χαμηλόφωνα "Καλέ αυτοι φιλιούνται". Μέχρι τότε για μένα αυτό ήταν κάτι απολύτως αποδεκτό, εν μέρει αυτονόητο. Δεν άργησα να συνειδητοποιήσω ότι αυτή η εικόνα σόκαρε πολλούς γύρω μου. Και δυστυχώς σοκάρει ακόμα.

Ίσως επειδή, καθώς μεγάλωνα, συνειδητοποιούσα τον πουριτανισμό της κοινωνίας μας, ενοχλούμουν από αυτήν την αποκύρηξη της σεξουαλικότητας. Όχι το θέμα δεν είναι ότι η ευρύτερη κοινωνία δεν αποδέχεται τους ομοφυλόφιλους, το πρόβλημα είναι ότι δεν αποδέχεται την σεξουαλικότητα, ανεξαρτήτως φύλου, χρώματος και ηλικίας. 

Αυτή η δαιμονοποίηση της σεξουαλικότητας είναι που με ενοχλεί προσωπικά. Γιατί θα πρέπει να είναι ακόμα ταμπού κάτι τέτοιο; Γιατί θα πρέπει να είναι ενοχλητική η σεξουαλικότητα και ο ερωτισμός;

Εν μέρει πιστεύω ότι αυτή η δαιμονοποίηση της σεξουαλικότητας είναι που ευθύνεται για πολλά σοκαριστικά προβλήματα στην σύγχρονη κοινωνία μας. Λίγο η έλειψη σεξουαλικής διαπαιδαγώγισης, λίγο η δαιμονοποίηση και ο πουριτανισμός έχουν οδηγήσει στην άγνοια και στην ημιμάθεια. Το ξέρεις ότι 70% των γυναικών έχουν HPV; 7 στις 10 γυναίκες δηλαδή. Ενώ τα ΣΜΝ γνωρίζουν τεράστια άνθηση και στα νοσοκομεία έχει επανεμφανιστεί ακόμα και η σύφιλη. Ας μην μιλήσουμε για HIV. Κι όλα αυτά γιατί είναι ταμπού να μιλήσεις για σεξ και προφύλαξη. Είναι ταμπού να μιλήσεις για τον έρωτα!



Coming Outs

Δεν ξέρω αν είναι τελευταία μόδα να βγαίνει ο καθένας δημόσια και να λέει ότι είναι ομοφυλόφιλος, αλλά προσωπικά το βρίσκω περιττό. Όχι γιατί δεν πιστεύω ότι μπορεί να βοηθήσει άλλους να πουν αυτό που αισθάνονται και να μιλήσουν για την δική τους σεξουαλικότητα. Αλλά γιατι ειλικρινά πιστεύω ότι το πρόβλημα είναι στην εύρεση της σεξουαλικότητας εν γένει. Πως να βγει κάποιος να μιλήσει δημόσια για την σεξουαλική του ταυτότητα, όταν δεν την έχει βρει, όταν είναι ακόμα ταμπού να μιλάς για το σεξ, γενικά, ανεξαρτήτως φύλου; Είναι ταμπού να είσαι ερωτική, να εμπνέεις έστω ερωτισμό. Δείτε τα ασέξουαλ πρότυπα που προβάλλουν τα Media για παράδειγμα. 

Τροφή για σκέψη:

Σε ένα ντοκυμανταίρ που είχα παρακολουθήσει παλαιότερα, είχε αναφερθεί ότι η πιο απελευθερωμένη γενιά δεν ήταν αυτή του 60, αλλά αυτή του Β παγκόσμιου πολέμου (σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες). Αυτή η μόνιμη απειλή ότι αύριο δεν θα υπήρχες, θα είχες πεθάνει, οδήγησε σε σχέσεις τις μια νύχτας και σε ένα σωρό παιδιά που γεννήθηκαν ενώ οι "σύζυγοι" απουσίαζαν στο μέτωπο. Και φυσικά όταν γυρνούσαν σπίτι απλά αποδέχονταν τα παιδιά αυτά, αφού και οι ίδιοι ενδεχομένως να είχαν "ερωτευθεί" σε κάποια άλλη χώρα. 


Μήπως, αυτή η γενιά είναι η πιο πουριτανική των τελευταίων δεκαετιών; Όταν ένα σωρό παιδιά προβληματίζονται να αποδεχθούν την δική τους σεξουαλικότητα (όποια κι αν είναι αυτή). Μήπως τελικά έχουμε ανάγκη να επαναπροσδιορίσουμε την σεξουαλικότητα και τον ερωτισμό; 

Διάβασε επίσης:






The KM Projects
Not just another beauty blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ*
Παρακαλώ MHN αφήνετε link για τα blog σας, η κείμενα που παραπέμπουν εμένα η τα μέλη του blog μου να τα επισκεφτούν στα σχόλια, γιατί το βρίσκω άκομψο και δεν θα δημοσιεύονται.
Ευχαριστώ για την κατανόηση.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...