Μια ταινία για το Σαββατοκύριακο : Dirty Pretty Things


Η Audrey Tautou ξεδιπλώνει το ταλέντο της σε μια ταινία του Stephen Frears, που πραγματεύεται το "άβολο" θέμα του εμπόριου οργάνων και της παράνομης μετανάστευσης.


Ο Όκουε είναι ένας παράνομος μετανάστης από τη Νιγηρία που βρίσκεται στο Λονδίνο σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής. Στη Νιγηρία ήταν γιατρός αλλά τώρα εργάζεται ως οδηγός ταξί το πρωί και σε ένα ξενοδοχείο το βράδυ. Όταν σε κάποιο από τα δωμάτια ανακαλύψει μια ανθρώπινη καρδιά προσπαθεί να καταλάβει τι πραγματικά συμβαίνει πίσω από τις κλειστές πόρτες οτυ ξενοδοχείου. Στο ίδιο ξενοδοχείο εργάζονται και οι υπόλοιποι ήρωες της ταινίας, άνθρωποι ανώνυμοι, συχνά με παράνομα χαρτιά. 


Ο Φρίαρς καταπιάνεται με ένα αρκετά ευαίσθητο θέμα αυτό του εμπορίου ανθρώπινων οργάνων αλλά και της εξαθλίωσης των παράνομων μεταναστών. Εξαθλίωση που τους οδηγεί στην οικειοθελή "δωρεά" των πργάνων τους για την εξασφάλιση μιας "καλύτερης" ζωής. Ή απλά μιας ευκαιρίας για μια καλύτερη ζωή.


Η Audrey Tautou μετά την γλυκιά Amelie (και τον αδιάφορο ρόλο της στον Κώδικα Ντα Βίντσι), μεταμορφώνεται σε μια αθώα κοπέλα από την Τουρκία, που βρίσκεται παράνομα στην Αγγλία με όνειρο της να πάει στην Αμερική. Θα θελήσει να πουλήσει το ένα της νεφρό για αντάλαγμα παράνομο διαβατήριο, όμως στο δρόμο της θα βρεθεί ο Όκουε και μια δυνατή σχέση θα γεννηθεί. Μια σχέση που μπορεί να μην ξεδιπλώνεται απόλυτα μπροστά στα μάτια μας αλλά την βλέπουμε να σιγοβράζει και όταν χρειαστεί ο Όκουε θα είναι αυτός που θα την βοηθήσει.

 Αν και σε ορισμένα σημεία δεν καταφέρνει να μας πείσει το σενάριο, οι ηθοποιοί στέκονται στο ύψος τους και παρ' όλη την έλλειψη πολυπλοκότητας των χαρακτήρων τους, διανθίζουν τους ήρωες τους με λεπτά σημεία προσωπικότητας. Ίσως, να θεωρείται περιττό το happy end που επιλέγει να δώσει ο σκηνοθέτης, ωστόσο είναι εμφανές ότι βλέπει το πρόβλημα μέσα από ένα πιο ελπιδοφόρο πρίσμα. 

Αν και δεν θα έλεγα ότι είναι μια ταινία "υπερπαραγωγή" κερδίζει λόγω του προβληματισμού που προσφέρει πάνω στα συγκεκριμένα θέματα. Σίγουρα είναι μια σκληρή ταινία, που αξίζει όμως να την δει κάποιος.

Διάβασε επίσης:




The KM Projects
Not just another beauty blog



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ*
Παρακαλώ MHN αφήνετε link για τα blog σας, η κείμενα που παραπέμπουν εμένα η τα μέλη του blog μου να τα επισκεφτούν στα σχόλια, γιατί το βρίσκω άκομψο και δεν θα δημοσιεύονται.
Ευχαριστώ για την κατανόηση.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...