Guest Post: «Ο τρόπος που λειτουργεί ο εγκέφαλός μου και η σχέση μου με την αναβλητικότητα.»


Από μικρή ηλικία οι γονείς διδάσκουν την σειρά των πραγμάτων.  Με το πρωινό ξύπνημα  ξεκινά και το πρόγραμμα της ημέρας . Λίγο ή πολύ, όλοι μας έχουμε ένα τέτοιο πρόγραμμα από την τρυφερή ηλικία των 4-5 χρονών ,συνήθως στο νηπιαγωγείο. Αρχίζουμε να επαναστατούμε σε αυτό το πρόγραμμα  όταν εισβάλλει η ηλικία της  εφηβείας, της επανάστασης και της αμφισβήτησης. Τότε ξεκινά ένα στάδιο αναβλητικότητας  σε οτιδήποτε είναι προγραμματισμένο.  Αρνείσαι να πας στο σχολείο, αρνείσαι να παρακολουθήσεις ή να ακούσεις  το δάσκαλο ή τον γονιό σου, αρνείσαι  και ταυτόχρονα αμφιβάλλεις για την σημασία που έχει πραγματικά αυτή η σειρά στη ζωή σου!



«Συμμάζεψε το δωμάτιό σου», σημαίνει βάλε μία σειρά στα πράγματά σου. «Διάβασε τα μαθήματά σου», σημαίνει  να βάλεις μία σειρά σε αυτά που χρειάζεται να μάθεις. «Κάνε το μπάνιο σου», σημαίνει να προσέχεις  και να έχεις σειρά στην καθημερινή σου υγιεινή. Υπάρχουν τόσα παραδείγματα που μας βοηθούν να οργανώσουμε τη ζωή μας. Αυτή η εκπαίδευση  ξεκινά με σκοπό να αποκτήσουμε υγιείς συνήθειες,  με σκοπό να ζούμε εμείς καλά, να ζούνε οι γύρω μας καλά και να προάγουμε την  εύρυθμη λειτουργία στην καθημερινότητά μας.  Σωστά;
Στην ενηλικίωση όμως, αυτό αλλάζει. Έχεις το περιθώριο να μην βάζεις στη σειρά την καθημερινότητα σου, γιατί απλά δεν υπάρχει κάποιος ή κάτι να  στο υπενθυμίζει. Αφήνεσαι. Αρχίζεις να παραλείπεις πράγματα. Κάνεις αυτά που σε ευχαριστούν και δεν σε κουράζουν. Παρασύρεσαι από τις συγκυρίες και το περιβάλλον σου. Γλυκές συγκυρίες που σε υπνωτίζουν.  Στην αρχή της ενηλικίωσης , η αναβλητικότητα δεν έχει και πολλές επιπτώσεις. Η ζωή των 18 με 26 (περίπου), που πολλοί την συνδυάζουν με τα φοιτητικά χρόνια, είναι μία πανηγυρική και  χαοτική κατάσταση ανεμελιάς. Μετά όμως;

Χρειάζεται να επαναφέρουμε τις υγιείς συνήθειες, αν κάποια στιγμή παραστρατήσουμε.  Αν αντιληφθώ πως η καθημερινότητα μου με δυσκολεύει ή μία απλή συνήθεια αρχίζει να  γίνετε « κακιά» συνήθεια, τότε τι γίνετε?
Ο εγκέφαλός μου ανακαλύπτει την  αναβλητικότητα για να μην νιώθω άσχημα.

Δεν μου αρέσει να ξεβολεύομαι ,να αλλάζω ,όταν υπάρχει ή δημιουργώ ένα περιθώριο αναβολής. Είναι απλό. Εφευρίσκει ο εγκέφαλός μου δικαιολογίες. Γίνετε  «γεννήτρια» που δουλεύει αυτόνομα, πλέον, λόγω της συνήθειας, και έτσι αδυνατώ να ελέγξω τις αποφάσεις μου. Αποφασίζω, για παράδειγμα, να αδυνατίσω ,αλλά ο εγκέφαλος αναστατώνεται  μόλις μυρίσω ή δω λιχουδιά και αρχίζει να αναζητά την θαλπωρή της γλυκιάς σεροτονίνης , μιας ορμόνης  που εκκρίνεται με την κατανάλωση λιπαρών ή γλυκών τροφών…

Ανεξέλεγκτος ο εγκέφαλος καθοδηγεί κάθε μου κίνηση. Αρπάζει ότι θέλει ,με λυγίζει όσο θέλει και στο τέλος [τι άλλο να κάνω ;;!] με λυγίζει τόσο που σπάω. Συνδυαστικά δρουν και οι άνθρωποι του περιβάλλοντός μου, που δεν επιθυμούν πραγματικά να με δουν να αλλάζω συνήθειες. Εγκαταλείπω τότε κάθε απόφαση και υπομένω τις συνέπειες ενοχικά.

Αλλά η λύση δεν βρίσκεται στα λόγια μου και σε υποσχέσεις που μπορεί να δίνω. Η λύση δεν βρίσκεται στους άλλους, γιατί κανείς δεν με ξέρει καλύτερα. Και το πιο περίεργο είναι πως η λύση δεν κοστίζει δεκαράκι τσακιστό!

Η δύναμη της συνήθειας είναι η λύση που ψάχνω.
  1. Ψάχνω νέες συνήθειες για να υιοθετήσω.
  2. Ελαχιστοποιώ μία «κακιά» συνήθεια [μία κάθε φορά].
  3. Στη θέση της βάζω μία άλλη συνήθεια καινούρια και λαμπερή.
  4. Αποκτώ μία τόσο λαμπερή και στερεά συνήθεια, που  δεν αφήνω στον εγκέφαλό μου το  περιθώριο της αναβλητικότητας.
  5.  Λαχταρώ το νέο κομμάτι της καθημερινότητας, βάζω τόσο πάθος που με την δύναμη της συνήθειας ,σαν  ιεροτελεστία, αρχίζω να το απολαμβάνω .

Το αποτέλεσμα με επιβραβεύει εμένα προσωπικά. Απολαμβάνω τη ζωή χωρίς ενοχές, χωρίς αυτοπεριορισμούς.

Διάλεξε σήμερα μία συνήθεια που σε ενοχλεί εσένα, αποκλειστικά . Εσύ γνωρίζεις πολύ καλύτερα από τον καθένα ποια συνήθεια θα ελαχιστοποιήσεις και ποιο νέο «διαμάντι» ,λαμπερό και μεγάλης αξίας , θα συμπεριλάβεις στην καθημερινότητα σου για τη  δική σου συλλογή!!


[κι αν αμφιβάλλεις για τη μέθοδο, τότε σταμάτα να βλέπεις αυτό που χάνεις και άρχισε να κοιτάς αυτό που κερδίζεις!]

[Και αν δεν ξέρεις πού να ψάξεις ή πώς να χειριστείς  νέες υγιείς συνήθειες  που σου ταιριάζουν, μην διστάσεις να ζητήσεις βοήθεια. Θα χαρώ να απαντήσω σε οποιαδήποτε ερώτηση ή προβληματισμό σου. Μπορείς να βρεις ότι χρειάζεσαι για να επικοινωνήσεις μαζί μου στο blog : https://patzaroula.wordpress.com/ ]

Διάβασε επίσης:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ*
Παρακαλώ MHN αφήνετε link για τα blog σας, η κείμενα που παραπέμπουν εμένα η τα μέλη του blog μου να τα επισκεφτούν στα σχόλια, γιατί το βρίσκω άκομψο και δεν θα δημοσιεύονται.
Ευχαριστώ για την κατανόηση.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...