Μια ταινία για το σαββατοκύριακο: Ο Εραστής του Ζαν Ζακ Ανό (1992)



Μια διαφορετική ταινία για το Σαββατοκύριακο θα σου προτείνω αυτή την φορά, μια αγαπημένη μου ταινία, που πρωτοείδα πριν πολλά χρόνια και έχει αφήσει την πιο γλυκιά ανάμνηση για μένα ακόμα και μετά από τόσο καιρό. Ο Εραστής του Ζαν Ζακ Ανό.
Το Αριστούργημα του Ζαν Ζακ ΑΝό (όπως σχολίαζε ο τύπος της εποχής) μας μεταφέρει στην Ινδοκίνα την δεκαετία του 1920. Μια δεκαπεντάχρονη γαλλίδα γνωρίζει τον έρωτα στα μάτια ενός πλούσιου κινέζου δανδή.

Στην τρυφερή ηλικία των 15 η νεαρή πρωταγωνίστρια ανακαλύπτει την σεξουαλικότητα της και την μοιράζεται σχεδόν αναίσχυντα με έναν αρκετά μεγαλύτερο της άντρα. Σε σημείο που να μπερδεύει τον θεατή για τα αισθήματα της, σχεδόν να μας κάνει να πιστεύουμε ότι το κορίτσι ερωτοτροπεί μαζί του σαν να το είχε επάγγελμα, απλά και μόνο για να τον εκμετταλλευτεί. Άλλωστε του το λέει ξεκάθαρα «I want you only for your money»¨.



Ο Ανό καταφέρνει να κρατήσει την ταινία στο ύψος των περιστάσεων χωρίς να γίνεται σε καμία περίπτωση πορνο. Δεν θα έπρεπε άλλωστε να το δούμε έτσι, σαν πορνογραφία, αλλά σαν μια ταινία πλούσια σε ερωτισμό. Ενδεχομένως μια διαφορετική εκδοχή της Λολίτα. 



Η ταινία βασίζεται στο αυτογραφικό μυθιστόρημα της Μαργκερίτ Ντυράς. Ο Ανό επικεντρώνει το ενδιαφέρον του, σχεδόν σαν εμμονή, στην επικοινωνία δύο σωμάτων που κάνουν έρωτα σχεδόν απεγνωσμένα, με οδύνη, αδιαφορώντας για τα επακόλουθα των πράξεων τους. 

Είναι μια δύσκολη ταινία, μια ταινία που ή θα αγαπήσεις ή θα μισήσεις, όπως άλλωστε και η Λολίτα .




Διάβασε επίσης:


The KM Projects
Not just another beauty blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ*
Παρακαλώ MHN αφήνετε link για τα blog σας, η κείμενα που παραπέμπουν εμένα η τα μέλη του blog μου να τα επισκεφτούν στα σχόλια, γιατί το βρίσκω άκομψο και δεν θα δημοσιεύονται.
Ευχαριστώ για την κατανόηση.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...