Πως να οργανώσετε τις Αποδείξεις σας σε 5 απλά βήματα


Με όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας είναι λογικό να έχουμε ξεχαστεί, έφτασε όμως η εποχή για την φορολογική μας δήλωση. Και φέτος, όπως και πέρυσι, μας κυνηγάει ο εφιάλτης των αποδείξεων. Ποιες βάζουμε, πόσες βάζουμε, που τις στέλνουμε, αν τις στέλνουμε κτλ.

Καταρχάς,  να ξεκαθαρίσουμε ότι οι αποδείξεις, για τη συμπλήρωση του Κωδικού 049 (Δαπάνη αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών - του Πίνακα 7 του εντύπου Ε1),  δεν συνυποβάλλονται με τη δήλωση και φυλάσσονται από το φορολογούμενο και παραδίδονται μόνο εφόσον ζητηθούν για έλεγχο. Αφού ρώτησα και τον λογιστή μου μού συνέστησε να τις κρατήσουμε για 5-7 χρόνια, κατά την διάρκεια των οποίων μπορεί να μας ζητηθούν για έλεγχο. Επίσης, αναφορικά με τα ποσά, οι αποδείξεις δαπανών θα πρέπει να φτάνουν στο 25% του ατομικού εισοδήματος .



Με αυτές τις πληροφορίες κατά νου, ξεκίνησα να οργανώσω τις αποδείξεις μου.

Καθ΄ όλη την διάρκεια του χρόνου, χρησιμοποιούσα αυτό το κουτί από το ΙΚΕΑ, το οποίο το είχα στο σαλόνι, σε μια ευκολο-πρόσβαστη θέση. Μέσα στο κουτί έβαζα όλες τις αποδείξεις μας. Έχω ήδη δοκιμάσει να τις αρχειοθετώ σε ντοσιέ με διαφάνειες, ακόμα και σε ντοσιέ τύπου φυσαρμόνικα, αλλά με το κουτί βρήκα την υγειά μου. Βλέπετε το θέμα είναι να ακολουθούμε ένα σύστημα οργάνωσης όλοι μαζί σαν οικογένεια. Σε αυτό το θέμα το κουτί υπήρξε η καλύτερη λύση για όλους!


Ομολογώ ότι είχαν μαζευτεί αρκετές, έτσι αφιέρωσα ένα απογευματάκι για να καταφέρω να τις οργανώσω και να τις ετοιμάσω για φορολογική χρήση.



Τι χρειάστηκα για την οργάνωση τους:
  • ·        Το κουτί των αποδείξεων
  • ·        Ένα φάκελο αρχειοθέτησης
  • ·        Post it & συνδετήρες
  • ·       Μαρκαδόρο – στυλό
  • ·        Κομπιουτεράκι







Βήμα 1ο
Συγκεντρώστε όλες τις αποδείξεις σας, όπου έχετε μαζέψει όλο τον χρόνο. Καλού κακού, αδειάστε τις τσάντες σας (για εμάς τις γυναίκες είναι πολύ σημαντικό αυτό). Το πιο πιθανόν είναι να υπάρχουν αρκετές αποδείξεις δαπανών μέσα στην τσάντα σας.

Βήμα 2ο
Πετάξτε όλες τις αχρείαστες αποδείξεις. (αποδείξεις παλαιότερων ετών του φορολογικού έτους που μας ενδιαφέρει. Τις αποδείξεις του τρέχοντος έτους, βάλτε τες πάλι πίσω μέσα στο κουτί. θα ασχοληθούμε μαζί τους του χρόνου!!


Βήμα 3ο
Χωρίστε τις αποδείξεις κατά είδος. Έτσι αν το ΥΠ.ΟΙΚ. αποφασίσει ότι δεν χρειάζεται να συμπεριλάβετε μια κατηγορία, μπορείτε να αφαιρέσετε γρήγορα αυτή την κατηγορία από το αρχείο σας.





Βήμα 4ο
Αθροίστε τα ποσά ανά κατηγορία και σημειώστε το συνολικό ποσό στο post it της κάθε κατηγορίας. Ασφαλίστε κάθε κατηγορία με συνδετήρα, αρκετά μεγάλο για να τις συγκρατεί όλες μαζί. Στη διαμόρφωση του αφορολόγητου ποσού της κλίμακας περιλαμβάνονται όλες οι καταναλωτικές δαπάνες, δηλαδή οι πάσης φύσεως δαπάνες αγοράς αγαθών και λήψης υπηρεσιών.



Για την αναγνώριση των αποδείξεων από τη εφορία  απαιτείται να διακρίνεται η επωνυμία της εκδότριας επιχείρησης, ο ΑΦΜ αυτής, η ημερομηνία έκδοσης και το τελικό ποσό. Σε περίπτωση κατά την οποία η απόδειξη δεν είναι τυπωμένη με έντονα στοιχεία και πιθανολογείται η πλήρης εξαφάνισή τους θα πρέπει να ξαναγράψουμε από πάνω τα προαναφερθέντα στοιχεία (επωνυμία της επιχείρησης, ΑΦΜ, ημερομηνία και ποσά), ούτως ώστε να καθίσταται στη συνέχεια εφικτός ο έλεγχός τους από την Εφορία μας.



Βήμα 5ο
Τοποθετήστε όλα τα πακετάκια με τις αποδείξεις σας, ανά κατηγορία μέσα στον φάκελο αρχειοθέτησης. Σημειώστε το έτος στον φάκελο και δώστε τον στον λογιστή σας για να σας φτιάξει την φορολογική δήλωση (ή αν τα καταφέρνετε φτιάξτε την μόνη σας). Μην ξεχάσετε σε ένα δεύτερο φάκελο να έχετε συγκεντρωμένα τις βεβαιώσεις μισθοδοσίας, βεβαιώσεις από δάνεια κτλ. 

Οι φάκελοι αρχειοθέτησης, θα σας βοηθήσουν να βρίσκετε ανά έτος τις αποδείξεις σας σε περίπτωση ελέγχου (μακριά από μας)!


Υπομονή, παίρνει λιγότερο χρόνο απ΄ότι φαντάζει στην αρχή. Καλή σας επιτυχία και εύχομαι να μην μας τσακίσουν στον φόρο αλλά να πάρουμε και επιστροφή!!!  (Λέμε τώρα).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ*
Παρακαλώ MHN αφήνετε link για τα blog σας, η κείμενα που παραπέμπουν εμένα η τα μέλη του blog μου να τα επισκεφτούν στα σχόλια, γιατί το βρίσκω άκομψο και δεν θα δημοσιεύονται.
Ευχαριστώ για την κατανόηση.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...