Η πεθερά... βλάπτει σοβαρά τον γάμο

Eνα στα τέσσερα παντρεμένα ζευγάρια και τέσσερα στα πέντε άγαμα οδηγούνται στον χωρισμό λόγω προστριβών από παρεμβάσεις της μητέρας του άνδρα


«Τιτανομαχία» είναι η σχέση πεθεράς και νύφης. Διεκδικούν και οι δύο την κυριαρχία τους στον σύζυγο, ειδικά αν αυτός έχει στενή σχέση με τη μητέρα του. Οταν δεν καταφέρνουν να ισορροπήσουν τους ρόλους τους, επέρχεται το μοιραίο: Ενα στα τέσσερα παντρεμένα ζευγάρια και τέσσερα στα πέντε άγαμα, οδηγούνται στον χωρισμό, λόγω προστριβών με τη μητέρα του συζύγου.

Το συμπέρασμα προκύπτει από μελέτη που πραγματοποίησε η ψυχολόγος κ. Χαρά Νομικού και οι συνεργάτες της σε δείγμα ζευγαριών τα οποία ζήτησαν τη βοήθειά της.

Η έρευνα έδειξε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των γυναικών και των ζευγαριών που καταφεύγουν σε ψυχολόγο, με αιτία την παρεμβατική συμπεριφορά της πεθεράς, είναι ηλικίας 20 έως 40 ετών.
Αυτό συμβαίνει, καθώς σε αυτές τις ηλικίες τα άτομα βρίσκονται συνήθως κοντά στον γάμο ή είναι ήδη πρόσφατα παντρεμένα. Στα ζευγάρια πάνω από 40 ετών, υπάρχουν πιο σαφή όρια, τα οποία προστατεύουν το ζευγάρι από τις παρεμβάσεις των γονιών.

Σύμφωνα με την κ. Νομικού, οι διαμάχες πεθεράς και νύφης είναι πιο έντονες κοντά στον γάμο, καθώς η μία προσπαθεί να επιδιώξει ή να διατηρήσει την κυριαρχία της έναντι της άλλης και να προβάλει την προσωπική της αξία, υποκινούμενη από το συναίσθημα της ιδιοκτησίας και την ανασφάλεια.
Η πεθερά πιστεύει ότι έχει το δικαίωμα να συμβουλεύει τον γιο ή τη νύφη της. Ποντάρει στην εμπειρία της, θεωρώντας ότι έχει πιο πολλές γνώσεις που μπορούν να είναι χρήσιμες στους νεότερους.
Η νύφη νιώθει ότι η πεθερά της εισχωρεί σε πεδία της δικής της κυριαρχίας και φοβάται ότι προσπαθεί να κρατήσει τον γιο της. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι δύο άτομα διεκδικούν κυριαρχία πάνω σε ένα τρίτο...
Στο μεγαλύτερο ποσοστό τους (24%), οι Ελληνίδες μητέρες παρεμβαίνουν στη διαπαιδαγώγηση των εγγονιών τους, το 19% ζητούν από τον γιο τους να τις πάει στον γιατρό ή για ψώνια, το 17% τηλεφωνούν πάνω από δύο φορές την ημέρα, ενώ το 16% κριτικάρουν τη νύφη για την καθαριότητα του σπιτιού ή το μαγείρεμα.

Επιπτώσεις

Οι παρεμβάσεις αυτές έχουν άμεση επίπτωση στη σχέση του ζευγαριού.
Στο 61% των περιπτώσεων, παρουσιάζονται διενέξεις μεταξύ των συζύγων, συναισθηματική αποξένωση (26%) και προβλήματα στην επικοινωνία (13%).
Επίσης, οι παρεμβάσεις οδηγούν σε χωρισμό το 23% των παντρεμένων και το 80% των άγαμων ζευγαριών.
Ενας στους τέσσερις άνδρες (24%) βασίζεται στη γνώμη της μητέρας του και δεν παίρνει μέρος στη διαμάχη. Το 13% των ανδρών του δείγματος δήλωσαν ότι της δίνουν αναφορά για κάθε δραστηριότητα, ενώ μεγάλο ποσοστό θεωρεί ως υποχρέωσή του να παραστεί με την πατρογονική του οικογένεια σε κοινωνικές εκδηλώσεις.


Το άρθρο αυτό δημοσιέυτηκε στο ΈΘΝΟΣ και σας το μεταφέρω πιστά... κάτι θα ξέρουν παραπάνω


Σημείωση: το άρθρο το έγραψε άνδρας (ΔHMHTPHΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ )


.


Διάβασε επίσης:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ*
Παρακαλώ MHN αφήνετε link για τα blog σας, η κείμενα που παραπέμπουν εμένα η τα μέλη του blog μου να τα επισκεφτούν στα σχόλια, γιατί το βρίσκω άκομψο και δεν θα δημοσιεύονται.
Ευχαριστώ για την κατανόηση.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...