Όχι Δεν είσαι Brand Ambassador κουκλίτσα μου

Αφορμή για αυτό το άρθρο ήταν το μυριοστό μήνυμα που έλαβα ως διαχειρίστρια της σελίδας και του προφίλ μιας επιχείρησης με την οποία συνεργάζομαι και που ένας νεαρός κύριος αποφάσισε να στείλει ένα στεγνό μήνυμα και να λέει ότι είναι Brand Ambassador και ότι θέλει να του στείλουν δωρεάν προϊόντα για να τα διαφημίσει. Μισό λεπτό για να συνέλθω; Τι είπε το άτομο; Δυστυχώς κάτι που πολλά ακόμα, στην πλειοψηφία τους κορίτσια, αλλά και πολλά αγόρια, έχουν κάνει. Νομίζω όμως ότι είναι ξεκάθαρο ότι κάπου έχουν μπερδευτεί κι ίσως χρειαστεί να μπει μια τάξη. Ας τολμήσω να θέσω το θέμα επί τάπητος εγώ λοιπόν. Όχι κουκλίτσα μου (ή κούκλε μου για τα αγόρια) δεν είσαι Brand Ambassador. Μάθε εδώ τι είναι brand Ambassador και μετά ξαναμιλάμε.
Brand Ambassador definition



Η σύγχυση είναι μεγάλη και νομίζω ότι αφορά πολλούς. Αφορά όλους τους ενδιαφερόμενους κατά την γνώμη μου. Τόσο αυτούς που αυτοονομάζονται Brand Ambassadors όσο και τις εταιρείες που λαμβάνουν σωρηδόν τέτοια μηνύματα καθημερινά.

Brand Ambassador definition

Καταρχάς, αν νομίζεις ότι πρέπει να επικοινωνήσεις με μια εταιρεία, τουλάχιστον κάνε το σωστά. Έχουμε αναλυτικό άρθρο στο Edit your life για το πως μπορείς να επικοινωνήσεις σωστά με τις εταιρείες.  Με πολλές συμβουλές για να φτιάξεις μέχρι και το δικό σου Media Kit.

Τώρα πάμε λίγο να ξεκαθαρίσουμε το τοπίο. Γιατί μπορεί κάποιος πραγματικά να έχει τις προϋποθέσεις να γίνει Brand Ambassador αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι κιόλας.

Ένας ορισμός του Brand Ambassador έχει επιχειρηθεί από το Cambridge αλλά νομίζω ότι η Melissa Sonntag στο repsly.com έχει δώσει μια πολύ αναλυτική εξήγηση για το ποιος ορίζεται ως Brand Ambassador.

Ουσιαστικά αυτό που λέει είναι ότι Brand Ambassador ονομάζεται το άτομο εκείνο το οποίο έχει επιλεχθεί επίσημα από μια εταιρεία να είναι το "πρόσωπο" της, να είναι αυτό που αυτολεξεί σημαίνει ο όρος, Πρεσβευτής ενός Επώνυμου προϊόντος. Συνήθως, ο Brand Ambassador είναι κάποιος ο οποίος είναι ήδη influencer, έχει δηλαδή ένα κοινό το οποίο επηρεάζει και χρησιμοποιείται η επιρροή που έχει μέσω της κοινωνικής του δικτύωσης (online και offline ) για την προώθηση μιας εταιρείας και συγκεκριμένα ενός brand. Συνήθως, επιλέγονται άτομα τα οποία έχουν παρόμοια ιδεολογία και στυλ με αυτό της εταιρείας που δύναται να εκπροσωπήσουν.

Brand Ambassador

Σύμφωνα με το Entrepreneur ο Brand Ambassador είναι κάποιος που όλη του η ζωή περιστρέφεται γύρω από το brand. Τρώει, πίνει, ζει και αναπνέει για το brand. Είναι το άτομο με το οποίο μπορούν να συνδεθούν οι πελάτες μιας εταιρείας και που μπορεί να δημιουργήσει engagement στο κοινό το οποίο επηρεάζει και ο οποίος συνήθως έχει μια εδραιωμένη Online παρουσία με ένα αρκετά αξιόλογο σε μέγεθος δίκτυο.

Brand Ambassador δεν γίνεσαι από μόνος σου! Όχι δεν μπορείς να γυρίζεις αριστερά και δεξιά και να διατυμπανίζεις ότι είσαι Brand Ambassador. Εκτός κι αν έχεις υπογράψει συμβόλαιο με μια εταιρεία και επομένως είσαι Brand Ambassador της συγκεκριμένης εταιρείας. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα βγεις να πεις : Είμαι Brand Ambassador, φρόντισε να μας ενημερώσεις και τίνος Brand Ambassador είσαι.

Διάσημοι Brand Ambassador :

Δούκισσα Νομικού (Brand Ambassador της L'Oreal)



Τώνια Σωτηροπούλου Brand Ambassador Της Oriflame


Beyonce Brand Ambassador της Pepsi, Tommy Hilfiger, Emporio Armani κα


Η Chiara Ferragni είναι Brand Ambassador της Lancome



Αυτό που θα ήθελα να προσθέσω είναι ότι μπορεί να υπάρξουν και brand ambassadors οι οποίοι να είναι λιγότερο γνωστοί στο ευρύ κοινό αλλά ασκούν ιδιαίτερη επιρροή σε στοχευμένο κοινό. Αυτοί μπορεί να είναι για παράδειγμα beauty gurus, makeup artists, αθλητές, bartender, tech freaks κτλ. Γενικά οι brand Ambassadors είναι Influencers που έχουν προσληφθεί από τις εκάστοτε εταιρείες για την εκπροσώπηση των brand τους στο πλαίσιο μιας εκστρατείας. 

Νομίζω ότι λίγο σου ξεκαθάρισα τι είναι ο Brand Ambassador και ελπίζω αυτό το άρθρο να βοηθήσει και πολλούς που θα ήθελαν να γίνουν πρεσβευτές ενός brand αλλά δεν γνωρίζουν πως να γίνουν καταρχάς Influencers. Και κάπως έτσι ρίχνω το μπαλάκι στον εαυτό μου και θα επιστρέψω σχεδόν άμεσα με το τι είναι τελικά Influencer.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ*
Παρακαλώ MHN αφήνετε link για τα blog σας, η κείμενα που παραπέμπουν εμένα η τα μέλη του blog μου να τα επισκεφτούν στα σχόλια, γιατί το βρίσκω άκομψο και δεν θα δημοσιεύονται.
Ευχαριστώ για την κατανόηση.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...