Τα 5 λάθη που έκανα μπλογκάροντας και τι έμαθα από αυτά

Ξεκίνησα το Blogging πριν αρκετά χρόνια θα έλεγα, ενώ το συγκεκριμένο Blog το έχω από το 2009. Νομίζω λοιπόν ότι ήρθε η ώρα να μιλήσω για τα 5 μεγαλύτερα λάθη που έκανα blogάροντας και τι έμαθα από αυτά. Αυτή η ανάρτηση είναι αφιερωμένη σε όλες τις bloggers που θα το διαβάσουν, νέες και μη. 
My top 5 mistakes as a blogger


Αυτά είναι λοιπόν τα 5 μεγάλα λάθη, τα 5 μεγάλα μαθήματα που έμαθα ως blogger!

1. Δεν διάλεξα εξαρχής το σωστό όνομα για το Blog μου. Το να επιλέξεις το σωστό όνομα για το Blog σου είναι το Α και το Ω στο blogging. Κακά τα ψέματα, είναι σαν να επιλέγεις το brand name της εταιρείας σου, ακόμα κι αν δεν το βλέπεις επαγγελματικά, ακόμα κι αν είναι το χόμπι σου, το όνομα σου είναι αυτό με το οποίο θα σε αναζητήσουν οι αναγνώστες σου. Πέρασα λοιπόν από πολλά άσχετα-σχετικά ονόματα μέχρι να καταλήξω στο The KM Projects. Δεν ξέρω αν είναι το σωστό αλλά είναι το πιο αντιπροσωπευτικό για μένα και αυτό μου αρκεί και με καλύπτει. Γιατί το blog μου άλλωστε δεν περιορίζεται σε νόρμες και δεν μπορείς να το εντάξεις σε μια μόνο κατηγορία, αν και πολλές θα το πείτε ένα beauty blog, έχω μάθει να το βλέπω ως ένα πολυδιάστατο ιστολόγιο, ένα blog όπου μοιράζομαι τα projects μου.
2. Δεν ασχολήθηκα καθόλου με τα SEO από την αρχή. Και δεν εννοώ μόνο το όνομα του blog. Με τα χρόνια και την εμπειρία διαπίστωσα πόσο σημαντικό είναι για την δημοτικότητα του. Γιατί κακά τα ψέματα, θα ήθελα να με διαβάζουν περισσότεροι. Και μόνο όταν άρχισα να ασχολούμαι σοβαρά με το SEO κατάφερα να ανεβάσω την επισκεψιμότητα του και να το κάνω πιο γνωστό. Σε ένα guest post η Δέσποινα από το Despina's Studio είχε γράψει πως να κάνεις τις αναρτήσεις σου SEO friendly. Εύχομαι μόνο να τα ήξερα αυτά νωρίτερα. Αλλά αν είσαι νέα blogger δεν είναι αργά για να το διαβάσεις. Εγώ πάντως από τότε που άρχισα να εφαρμόζω ευλαβικά τις προσταγές του SEO είδα τρομερή άνοδο στις επισκέψεις.
3. Υπήρξα φοβερά αναβλητική. Σε πολλά επίπεδα. Ίσως γιατί ασχολούμουν με πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Είχα και το πανεπιστήμιο και την δουλειά μου παράλληλα. Όμως αυτά είναι δικαιολογίες. Για την αναβλητικότητα μου φταίω εγώ και μόνο εγώ. Αν δεν ήμουν τόσο αναβλητική για παράδειγμα θα είχα προ πολλού δημιουργήσει σελίδα στο facebook, Κάτι που είχαν άλλες Bloggers αλλά εμένα μου φαινόταν περιττό και ίσως λίγο "ψωνίστικο" . Όμως όταν συνειδητοποίησα ότι μια σελίδα στο facebook μπορεί να είναι άλλο ένα σημείο επαφής με όλους τους αναγνώστες και διαδικτυακούς φίλους, και μάλιστα πολύ πιο άμεσο σε πολλά επίπεδα, είδα όλα τα οφέλη που μπορεί να έχει το blog μου από την ύπαρξη της. Αν θέλεις να μάθεις γιατί είναι σημαντική η σελίδα στο facebook μπορείς να ρίξεις μια ματιά στο βίντεο μου εδώ
4. Λάθος συνεργασίες. Μην με παρεξηγήσετε, οι συνεργασίες είναι καλές για όλους. Όμως μερικές φορές μπορεί να μην είναι οι σωστές συνεργασίες. Εξαρτάται πάντα από τα θέλω του καθενός. Εγώ προσωπικά είμαι ένας άνθρωπος που μου αρέσει να λειτουργώ ομαδικά. Για αυτό και επιδιώκω τις συνεργασίες με άλλες Bloggers. Όμως δεν είναι όλοι όσοι θέλουν να συνεργαστούν ή έχουν συνεργαστεί μαζί μου, τόσο "ρομαντικοί" όσο εγώ. Πολλοί είναι αυτοί που κάνουν μια συνεργασία απλά για να την κάνουν. Έχουν κάνει τις συνεργασίες αυτοσκοπό. Έλα να κάνουμε ένα βίντεο γιατί θέλω να κάνω με όλους ένα βίντεο. Όμως τι σχέση έχει αυτή η συνεργασία με μένα και πως μπορεί να με επηρεάσει αυτή η συνεργασία; Άλλες Bloggers για παράδειγμα, με τις οποίες συνεργάστηκα στο παρελθόν επιδίωκαν μια συνεργασία μαζί μου αλλά χωρίς οι ίδιες να θέλουν να προσφέρουν κάτι. Μόνο να πάρουν. Λυπάμαι κορίτσια, αλλά όλα στη ζωή είναι δανεικά. Και εγώ έχω μάθει να δίνω απλόχερα και να εργάζομαι για το καλό της ομάδας, προσπαθώντας πάντα για το καλό όλων. Όμως αν διαπιστώσω ότι οι άλλοι δεν είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν ούτε το ελάχιστο μέσα στα πλαίσια της συνεργασίας μας, τότε λυπάμαι αλλά ... σάμπως και δεν θα μπορέσω...


Μην με παρεξηγήσετε, έχω κάνει και πολλές σωστές συνεργασίες και έχω γνωρίσει από κοντά Bloggers με τις οποίες έχουμε δημιουργήσει (και συνεχίζουμε να δημιουργούμε) θαύματα και για τα οποία σου έχω μιλήσει κατά καιρούς. Προφανώς και δεν αναφέρομαι σε αυτές.
5. Έψαχνα να βρω τα λάθη των άλλων, την ίδια στιγμή που εγώ έκανα τα δικά μου. Ναι καλό είναι να μαθαίνεις από τα λάθη, είτε τα δικά σου είτε των άλλων. Αλλά δεν χρειάζεται να τα καταδεικνύεις. Άσε τους άλλους να κάνουν μόνοι τους τα λάθη τους, και κράτα μόνο ότι μπορεί να υπάρξει για σένα σωτήριο για το μέλλον, με άλλα λόγια τι να αποφύγεις εσύ. Μην μπεις στην διαδικασία να μιλήσεις, γιατί αν τολμήσεις να πεις κάτι , το πιο πιθανό είναι να βγεις χαμένος. Έτσι και εγώ, έδειχνα την καμπούρα του άλλου, χωρίς να κοιτάζω την δική μου. Και έτσι η δική μου μεγάλωνε... Προφανώς και πρέπει να έχεις άποψη και να την λες ελεύθερα, απλά μερικές φορές είναι καλύτερα να την κρατάς για τον εαυτό σου, γιατί ... πολλοί οι τραγικοί, μικρή η Επίδαυρος. Έτσι έμαθα σιγά σιγά να σωπαίνω, ακόμα κι όταν ακούω και βλέπω τα αίσχιστα. Δεν έχω ούτε το ψυχικό και σωματικό σθένος, ούτε και την διάθεση πλέον.

Αυτά είναι τα δικά μου λάθη που έκανα ως blogger. Και οφείλω να ομολογήσω ότι χαίρομαι που τα έκανα, γιατί έμαθα πολλά μέσα από αυτά. Άλλωστε, καλύτερα να μετανιώνεις για κάτι που έκανες, παρά για κάτι που δεν έκανες. Αυτή η ανάρτηση ήταν μια μικρή πρόκληση για μένα και ίσως και για όλες τις bloggers που θα το διαβάσουν και θα θελήσουν να μετρήσουν τα δικά τους blogging λάθη.

Αλήθεια, ποια είναι τα δικά σου λάθη που έκανες μπλογκάροντας;

7 σχόλια:

  1. Η αλήθεια είναι πως ακόμη δεν μπορώ να εντοπίσω τα λάθη μου γιατί είμαι πολύ νέα στον χώρο..Σίγουρα ξέρω όμως,πως εσύ ήσουν το έναυσμα για να ξεκινήσω το blog μου :)
    x

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πω πω, μέσα στο μυαλό μου είσαι!Κι εγώ σκεφτόμουν να γράψω τέτοια ανάρτηση! Το πρώτο το έκανα σίγουρα κι εγώ και νομίζω είναι κοινό λάθος πολλών bloggers.
    Σ'ευχαριστώ πολύ και για την αναφορά στον Οδηγό μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ax ποσο δικιο εχεις για ολα αυτα που ανεφερες. Γελασα με το "α και δεν θα μπορεσω" εχω μπει και εγω σε αυτη την διαδικασια πολλες φορες ξεκινω με οραμα με καποια ατομα και στο τελος καταληγω μονη να τρεχω να τα προλαβω ολα. Ευτυχως σιγα σιγα αρχιζω και λεω και οχι και κανω επιλογες ! Μερικες φορες ειναι καλο να λες και οχι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ένα άλλο λάθος που πιστεύω πως έχεις και έχουν πολλές άλλες μπλόγκερ είναι ότι έχετε τα σχόλια "υπό θεώρηση". νομίζω πως εφόσον εκθέτεις τον εαυτό σου σε όλο τον κόσμο με οποιοδήποτε τρόπο, οφείλεις να δέχεσαι όλα τα σχόλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. βασικά δεν έκαναν κανένα λάθος με το δικο μου blog και χαίρομαι που το βρίσκουν άτομα με την ίδια τρέλα με τη δική μου, ένα επιτυχημένο μπλογκ δεν είναι αυτό που βγάζει λεφτά, ούτε αυτό που λειτουργεί για να προωθεί αυτόν που το γράφει...10 χρόνια τώρα δεν ξεπουληθήκαμε ποτέ και αυτό μας κάνει πετυχημένους bloggers. Αν θέλαμε να κάνουμε λεφτά θα κάναμε site όχι blog

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. πολύ χρήσιμο το άρθρο σου για όλες ςμάς που τώρα ξεκινάμε! με έχεις βοηθήσει πολύ και με τη σειρά βίντεο που είχες κάνει στο youtube. ευχαριστώ πολύ! φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ*
Παρακαλώ MHN αφήνετε link για τα blog σας, η κείμενα που παραπέμπουν εμένα η τα μέλη του blog μου να τα επισκεφτούν στα σχόλια, γιατί το βρίσκω άκομψο και δεν θα δημοσιεύονται.
Ευχαριστώ για την κατανόηση.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...