ΚΑΝΕΛΑ - 19 χρήσεις για ένα λατρεμένο μπαχαρικό

Όσο ψυχραίνει ο καιρός τόσο μας έρχονται στο νου μυρωδιές και γεύσεις λίγο πιο χειμερινές ή έστω φθινοπωρινές. Μια αγαπημένη... η κανέλα. Υπάρχουν όμως κι άλλες χρήσεις και ιδιότητες της που μπορεί να σας εντυπωσιάσουν.
Πολλές από τις ιδιότητες της βασίζονται στην αντί-μικροβιακή, αντιοξειδωτική και αντί-βακτηριακή της δράση.
  1. Ενισχύει την λειτουργία του εγκεφάλου μας. Έχει διαπιστωθεί λοιπόν ότι η μυρωδιά της κανέλας ενισχύει την λειτουργία της γνώσης και την μνήμη. Ας έχετε ένα κεράκι κανέλας στο γραφείο σας ή στο χώρο εργασίας σας. Ίσως βοηθούσε κι ένα στικ στην τσάντα και όποτε το χρειαστείτε ένα μικρό σνιφ (ακούγεται λίγο κάπως) και έτοιμοι για την δουλειά ή το σχολείο!!
  2. Ποτ πουρί. Πάρτε μερικές σταγόνες από αιθέριο έλαιο κανέλας και ρίξτε τες πάνω από ποτ πουρί. Τοποθετήστε το μπολ σε χώρο με καλό εξαερισμό και αφήστε την μυρωδιά να γεμίσει τον χώρο. Φθινοπώριασε!
  3. Μειώνει την χοληστερίνη.. Σε έρευνα που έγινε στο Beltsville Human Nutrition Research Center   μέσα σε 40 μέρες, η χοληστερίνη και γενικά τα επίπεδα χοληστερόλης (κακής) και των τριγλυκεριδίων έπεσαν στους διαβητικούς ασθενείς, στους οποίους είχε χορηγηθεί 1/4 κουτ. γλυκού κανέλα την ημέρα
  4. Κανέλα Η Παυσίπονη. Μεταξύ άλλων η κανέλα χρησιμοποιείτε και ως παυσίπονο γιατί σε συνδυασμό με την προσταγλανδίνη συνεισφέρει στην χαλάρωση των μυών. 
  5. Αντισκωριακή Δράση. Σπάστε 3-4 κλαράκια κανέλας, μαζί με 1/2 κούπα γαρύφαλλο και 1/2 κούπα μαύρο πιπέρι. Γεμίστε πουγκάκια με 1 κουταλιά το καθένα από το μείγμα και βάλτε το στα ντουλάπια με τα ρούχα, τα εσώρουχα ή κρεμάστε το στην ντουλάπα σας για να διώχνει τους ενοχλητικούς επισκέπτες.
  6. Θεραπεία για διαβητικούς... Στο ίδιο ερευνητικό κέντρο που ανέφερα πιο πάνω, οι διαβητικοί που είχαν στην καθημερινή τους δίαιτα 1/4 κουτ. γλυκού κανέλα , μείωσαν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα τους μέχρι και 30%.Σε μια άλλη έρευνα στο  Fertility and Sterility  και σε μια περίοδο 8 εβδομάδων οι γυναίκες που έπαιρναν εκχύλισμα κανέλας παρουσίασαν σημαντική μείωση στην αντίσταση ινσουλίνης τους.
  7. Χάστε Βάρος. Ακριβώς επειδή βοηθάει στην μείωση στην αντίσταση ινσουλίνης σύμφωνα με το   Human Nutrition Center at Tufts   η κανέλα τριπλασιάζει την ποσότητα της ινσουλίνης που μεταβολίζει το σάκχαρο του αίματος. Άσε που μειώνει το αίσθημα της πείνας και τις λιγούρες..
  8. Εμμηνόρροια. Αιώνες τώρα η κανέλα χρησιμοποιείτε για την έντονη αιμορραγία κατά την περίοδο, είτε για προβλήματα ενδομητρίωσης, αποβολής, αιμορραγίας μετά την γέννα αλλά και για κάθε θέμα γονιμότητας.
  9. Βοηθάει και στην κυκλοφορία του αίματος. Γενικά χρησιμοποιείται ως αντιπηκτικό αίματος και βοηθάει στην κυκλοφορία του οξυγόνου στο αίμα μας . 
  10. Και για τους πόνους της αρθρίτιδας. Σε έρευνα study  του 2008 που εκδόθηκε στο περιοδικό Bioorganic and Medicinal Chemistry οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η κανέλα βοηθούσε στην επιβράδυνση των προβλημάτων που είναι συνδεδεμένα με τα οστά.
  11. Καλό και για το δέρμα μας. Χάρη στην αντί-μικροβιακή και αντί-βακτηριακή της δράση η κανέλα βοηθάει στην καταπολέμηση της ακμής και αντιμετωπίζει τις κοκκινίλες. Ανακατέψτε 1 κουταλιά κανέλας σε σκόνη με τρεις κουταλιές μέλι και απλώστε στο πρόσωπο για μερικές ώρες. Ξεβγάλτε με ζεστό νερό.
  12. Δροσερή αναπνοή. Αν δεν θέλετε να μασήσετε κομματάκι από ένα κλαράκι κανέλας (γιατί είναι και πικρή, τότε προμηθευτείτε τσίχλες με γεύση κανέλα. Προσοχή όμως να είναι χωρίς ζάχαρη;)
  13. Αρωματικό χώρου. Στην λάμπα του δωματίου σας στάξτε μια -δύο σταγόνες αιθέριο έλαιο κανέλας. Προσοχή, η λάμπα να είναι σβηστή. όταν ανάψετε την λάμπα, με την ζέστη θα απλωθεί στο χώρο η υπέροχη μυρωδιά της κανέλας.
  14. Ουρολοίμωξη. Η κανέλα είναι διουρητική και βοηθάει στην αποβολή των ούρων χάρη στην αντί-μικροβιακή και αντί-βακτηριακή της δράση
  15. Ενισχυτικό πέψης. Η κανέλα βοηθάει στην διάλυση των λιπών κατά την διαδικασία της πέψης. Αν δεν περιέχει κανέλα το γεύμα σας, τότε μπορείτε να πιείτε ένα τσάι με λίγη κανέλα, μισή ώρα περίπου πριν το γεύμα σας.
  16. Θεραπεία για τα τσιμπίματα από τα έντομα. Ανακατέψτε λίγη κανέλα με λίγο μέλι. Ο συνδυασμός θα απολυμάνει την περιοχή, θα ενυδατώσει και θα την θεραπεύσει. Επίσης, θα περιορίσει την φαγούρα και τον πόνο.
  17. Για το κρύωμα και την γρίπη που μας ταλαιπωρεί, μόλις αρχίσει να αλλάζει ο καιρός. Ετοιμάστε ένα ζεστό τσάι και προσθέστε λίγη κανέλα και τρίψτε λίγο τζίντζερ... και περαστικά σας. Ωραία ποικιλία τσαγιού αν θέλετε να δοκιμάσετε είναι το Roibos, στο οποίο ταιριάζει υπέροχα η κανέλα. Στο www.tsaina.gr μπορείτε να βρείτε κι άλλες υπέροχες ποικιλίες τσαγιού.
  18. Στομαχόπονος. Ο συνδυασμός μελιού και κανέλας βοηθάει στην ανακούφιση από τους στομαχόπονους. και μην ξεχνάτε την αντί-μικροβιακή και αντί-βακτηριακή της δράση για την καταπολέμηση των ελκών αλλά και των αερίων.
  19. Τσάι με κανέλα
    Φυσικό Συντηρητικό. Προσθέτοντας κανέλα στο φαγητό καθυστερεί την εμφάνιση βακτηρίων και τα φαγητά σας διαρκούν περισσότερο.

6 σχόλια:

  1. Εντάξυ,πιο εμπεριστατωμένο post δεν έχω ξαναδεί!!Λατρεύω κανέλα και με έχει σώσει ουκ ολίγες φορές στη δυσμηνόρροια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχα για την περίοδο δεν το ήξερα... το βρήκα ψάχνοντας και αμέσως σκέφτηκα πόσο με φτιάχνει το τσάι με κανέλα. Τώρα θα τη χρησιμοποιώ σίγουρα.

      Διαγραφή
  2. Φανταστικό post!!!!
    Λατρεύω τα μπαχαρικά και τα βότανα!!
    Για την κανέλα δε πρόσφατα είχα μία συζήτηση για τα οφέλη της...
    Bravissimo!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. καλησπεραααα κοριτσια! ενα απλο ,ευκολο κ αποτελεσματικο πιλλινγκ κατατησ κυταριτιδας ειναι 2κουταλια σουπας λαδι,2 κουταλια σουπας αλατι χοντρο,1 κουταλια σουπας κανελα! ανακατευουμε κ τριβουμε στα σημεια με κυταριτιδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. επειδη εχω προβλημα με 2 σπασμενα δοντια πισω πισω που οοολο αναβαλω τον οδοντιατρο.....εχω ριξει κανελα μεσα στην φυτικη οδοντοκρεμα π κανω κ δεν εχω ξαναπονεσει!πολυ καλη για πονουσ δοντιων!
    η κανελαεπισης μπορει να γινει νοστιμο ροφημα και ειναι κ πολυυυυ αφροδισιακη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ*
Παρακαλώ MHN αφήνετε link για τα blog σας, η κείμενα που παραπέμπουν εμένα η τα μέλη του blog μου να τα επισκεφτούν στα σχόλια, γιατί το βρίσκω άκομψο και δεν θα δημοσιεύονται.
Ευχαριστώ για την κατανόηση.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...