Τι τύπο δέρματος έχω; Συμβουλές για να βρείτε το δικό σας

Πολλές φίλες με ρωτούν τι ενυδατική να πάρουν. Το θέμα είναι ότι δεν μπορώ να τους απαντήσω με σιγουριά, γιατί δεν γνωρίζω τον τύπο δέρματος τους. Ναι, σίγουρα έχω να προτείνω πολλές εταιρείες που εμπιστεύομαι, αλλά όταν πρέπει να προτείνω συγκεκριμένο προϊόν τα πράγματα δυσκολεύουν και αυτό γιατί αυτό που ταίριαξε σε μένα, που έχω λιπαρό μεν αλλά αφυδατωμένο δέρμα, δεν μπορεί να ταιριάξει σε μια άλλη. Επιπλέον, προσθέτοντας και τον παράγοντα της ηλικίας, είναι αδύνατον να ταιριάξει η ίδια ενυδατική σε όλες τις περιπτώσεις. Όμως πως αναγνωρίζουμε τι τύπο δέρματος έχουμε;

find your skin type





Καταρχάς, ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος να μάθεις τι τύπο δέρματος έχεις είναι να επισκεφτείς έναν ειδικό πχ αισθητικό ή δερματολόγο. Αυτός είναι ο πλέον αρμόδιος να σου πει. Ωστόσο, υπάρχουν μερικές παράμετροι που μπορούν να σε καθοδηγήσουν να καταλάβεις ποιος είναι ο δικός σου τύπος δέρματος.

τι τύπο δέρματος έχουμε;


Αρχικά, θα πρέπει να καθαρίσετε το πρόσωπο σας με ένα ήπιο καθαριστικό και να το σκουπίσετε απαλά. Μην βάλετε καμία ενυδατική κρέμα. Θα περιμένετε λίγα λεπτά ή ίσως και μισή ώρα και μετά αρχίστε να εξετάζετε το πρόσωπο σας. Πως είναι στα μάγουλα, πως είναι το μέτωπο; Πως αισθάνεστε; Σας τραβάει σε κάποια σημεία; Το αισθάνεστε μήπως λιπαρό; Υπάρχει γυαλάδα στο μέτωπο και την μύτη; Μπορείτε αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε και μικρά ριζόχαρτα τα λεγόμενα blotting papers ή απλά να πάρετε ένα χαρτάκι από αυτά που στρίβουν τσιγάρα (είναι ακριβώς το ίδιο, το έχω ξαναπεί). Βάλτε το ριζόχαρτο στο μέτωπο, τη μύτη και το πιγούνι; Αν υπάρχουν σημάδια από έλαια τότε πιθανότατα να έχετε μικτό δέρμα. Αν η γυαλάδα είναι και στα μάγουλα τότε είναι λιπαρή η επιδερμίδα σας. Πάμε όμως να τα δούμε πιο αναλυτικά.

Ξηρό δέρμα

Το ξηρό δέρμα παράγει πολύ μικρή ποσότητα από φυσικά έλαια και συχνά νιώθετε να σας τραβάει όλη την μέρα, ενώ δεν αποκλείεται να ξεφλουδίσει σε ορισμένα σημεία. Κυριότεροι παράγοντες για να έχει κάποιος ξηρό δέρμα είναι τα γονίδια, δηλαδή η κληρονομικότητα, το κλίμα όπου ζει (συχνά οι πιο βόρειοι λαοί έχουν ξηρό δέρμα),αλλά και η διατροφή και ο τρόπος ζωής μπορούν επίσης να επηρεάσουν. Η αφυδάτωση επίσης παίζει σημαντικό ρόλο, αν και η αφυδάτωση μπορεί να συνοδεύει και άλλους τύπους δέρματος.

Μικτό δέρμα

Συχνά όσοι έχουν μικτή επιδερμίδα έχουν περισσότερη λιπαρότητα και γυαλάδα στην περιοχή του Τ, δηλαδή στο μέτωπο, την μύτη και το πιγούνι, ενώ είναι πιο ξηρή η περιοχή στα μάγουλα. Είναι σημαντικό να βρείτε μια ελαφριά ενυδατική κρέμα, η οποία όμως θα μπορεί να ενυδατώνει καλά τις περιοχές που είναι πιο ξηρές χωρίς να βαραίνει την επιδερμίδα. Η απαλή απολέπιση είναι κάτι που θα πρέπει να έχετε στην εβδομαδιαία σας ρουτίνα και φυσικά μην ξεχνάτε την τονωτική λοσιόν σας. Είναι σημαντικό να ισορροπήσει η περιοχή του Τ με το υπόλοιπο πρόσωπο. Προτιμήστε μια κρέμα με gel υφή για πιο ελαφριά σύσταση αλλά αρκετή ενυδάτωση.

τι τύπο δέρματος έχουμε;

Λιπαρή επιδερμίδα

Τα έλαια του προσώπου πολλές φορές φράζουν τους πόρους της επιδερμίδας και το δέρμα μας δείχνει να γυαλίζει υπερβολικά. Τα καλά νέα είναι ότι τα λιπαρά δέρματα δεν κάνουν ρυτίδες. Τα κακά νέα είναι ότι μεγαλώνοντας αντιμετωπίζουμε προβλήματα σύσφιγξης. Και σε αυτήν την περίπτωση η απολέπιση στην εβδομαδιαία ρουτίνα είναι εξαιρετικά σημαντική, ενώ μπορείτε να δοκιμάσετε και πιο συχνά να κάνετε απολέπιση και μάσκες, κυρίως με βασικό συστατικό τον άργιλο. Η λιπαρή επιδερμίδα επίσης, είναι πιο ευαίσθητη στο φως και οι άνθρωποι με λιπαρό δέρμα έχουν την τάση να εμφανίζουν πιο συχνά κηλίδες στο πρόσωπο. Αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος να κάνετε απολέπιση. Προσοχή όμως, όχι υπερβολές γιατί τότε θα έχουμε τα αντίθετα αποτελέσματα. Η υπερβολική απολέπιση μπορεί να οδηγήσει την επιδερμίδα μας να παράγει περισσότερα έλαια.

Κανονική επιδερμίδα
Η κανονική επιδερμίδα δεν έχει ορατές ατέλειες ούτε ιδιαίτερη ευαισθησία. Δεν έχει ορατούς πόρους, ενώ η επιδερμίδα λάμπει. Πρόκειται για ένα καλά ισορροπημένο και υγιές δέρμα. Αυτό δεν πάει να πει όμως ότι πρέπει να αδιαφορούμε για την φροντίδα του. Θα πρέπει να ακολουθούμε και εδώ το τρίπτυχο της ομορφιάς: καθαρισμός, ενυδάτωση και προστασία.

Και λίγα λόγια για το ευαίσθητο δέρμα

Η ευαισθησία της επιδερμίδας δεν καθορίζεται από τον τύπο του δέρματος. Ακόμα και κάποιος με λιπαρό δέρμα, το οποίο κατά κοινή ομολογία είναι πιο ανθεκτικό από τα υπόλοιπα, έχει σοβαρές πιθανότητες να αποκτήσει κάποια ευαισθησία σε κάποιο συστατικό. Αν έχετε υποψία ότι και το δικό σας δέρμα είναι ευαίσθητο, τότε προτιμήστε να μην αλλάζετε συχνά ενυδατικές και να εφαρμόζετε πρώτα μια μικρή ποσότητα σε ένα μικρό σημείο της επιδερμίδας σας και να περιμένετε να δείτε πως θα αντιδράσει.  Το ίδιο ισχύει και για τα προϊόντα μακιγιάζ.

Σε γενικές γραμμές, είναι καλό να φροντίζουμε την επιδερμίδα μας μέσα και έξω. Μην αποφεύγετε να πίνετε πολύ νερό και φροντίστε να καθαρίζετε καλά την επιδερμίδα σας, να την ενυδατώνετε και να την προστατεύετε από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου.

Αν σας βοήθησε το άρθρο μου μην ξεχάσετε να το μοιραστείτε με τις φίλες σας.


Τι τύπο δέρματος έχω; Συμβουλές για να βρείτε το δικό σας








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ*
Παρακαλώ MHN αφήνετε link για τα blog σας, η κείμενα που παραπέμπουν εμένα η τα μέλη του blog μου να τα επισκεφτούν στα σχόλια, γιατί το βρίσκω άκομψο και δεν θα δημοσιεύονται.
Ευχαριστώ για την κατανόηση.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...