ΜΑΘΗΜΑΤΑ BLOGGING: Πως να οργανώσεις ένα Giveaway στο blog σου

Σε παλαιότερο μάθημα σου ανέφερα ότι μια καλή μέθοδος προώθησης του Blog σου είναι να κάνεις ένα Giveaway για τους ακόλουθους σου. Πως όμως μπορείς να οργανώσεις ένα διαγωνισμό με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο;
Συγκέντρωσα και σου έχω ετοιμάσει τα πιο βασικά βήματα για να οργανώσεις ένα επιτυχημένο Giveaway στο Blog σου. Μαζί θα σου δείξω και μερικές εφαρμογές που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να οργανώσεις τον διαγωνισμό σου. Αν το Blog σου είναι ακόμα στην αρχή και δεν το ξέρουν πολλοί , το giveaway θα σου δώσει την δυνατότητα να μαθευτεί πιο γρήγορα σε περισσότερο κόσμο


  1. Βρες το δώρο που θέλεις να χαρίσεις στους συνδρομητές σου. Είτε μπορείς να αγοράσεις κάποιο δώρο για τους followers σου, είτε μπορείς να το φτιάξεις κι εσύ, ειδικά αν μέσα από το blog σου δείχνεις τις δημιουργίες σου. Σε ορισμένες περιπτώσεις πολλές εταιρείες προσεγγίζουν bloggers και ζητούν την φιλοξενία ενός Giveaway με δικά τους προϊόντα. Αν όμως το ιστολόγιο σου δεν είναι ακόμα πολύ γνωστό ίσως να μην θελήσουν εύκολα να σε εμπιστευθούν. Σε κάθε περίπτωση, είναι καλό το δώρο σου να δείχνει την εκτίμηση που έχεις προς τους συνδρομητές/followers. Προτίμησε κάτι που θα ήθελες να έχεις και ο ίδιος. Απέφυγε να δώσεις κάτι που εσύ θα θεωρούσες κατώτερο ή  - θεός φυλάξοι - για πέταμα. Μην ξεχνάς ότι οι followers σου είναι φιλοξενούμενοι σου και ένα giveaway γίνεται για να τους ευχαριστήσεις για την προτίμηση τους στο άτομο σου.
  2. Φωτογράφισε το δώρο σου. Προσπάθησε να τραβήξεις όσο το δυνατόν πιο καθαρή φωτογραφία. Προτίμησε το φυσικό φωτισμό για να έχεις πιο αληθινά χρώματα. Μπορείς να επεξεργαστείς την  φωτογραφία σου με το picmonkey ή το canva, που σου έχω αναφέρει σε προηγούμενη ανάρτηση
  3. Αποφάσισε για την διάρκεια του. Πολλοί Bloggers Πιστεύουν ότι ένα giveaway Πρέπει να διαρκεί το πολύ μια εβδομάδα, άλλοι πάλι θεωρούν ότι θα πρέπει να έχει διάρκεια τουλάχιστον 15 ημέρες. Σε κάθε περίπτωση η διάρκεια είναι κάτι που με τον καιρό θα καταλάβεις πως λειτουργεί γιατί σίγουρα έχει να κάνει με το είδος του δώρου αλλά και με το κοινό στο οποίο απευθύνεται.
  4. Δημιούργησε τον διαγωνισμό σου. Μπορείς απλά να γράψεις τους όρους του διαγωνισμού σου στο Blog σου. Όμως ετοιμάσου να δεχτείς πολλές συμμετοχές , τις οποίες θα πρέπει να ελέγξεις ότι έχουν ακολουθήσει σωστά όλα τα βήματα. Μπορείς απλά να αναρτήσεις τον διαγωνισμό ή να χρησιμοποιήσεις ειδικές εφαρμογές που θα σου λύσουν τα χέρια και θα σου δώσουν την δυνατότητα να οργανώσεις καλύτερα το giveaway, ελέγχοντας ταυτόχρονα τις συμμετοχές. Εγώ σου προτείνω δύο:
    • Rafflecopter. Απλό και εύκολο στην χρήση , το rafflecopter σου δίνει την δυνατότητα να ετοιμάσεις έναν διαγωνισμό σε μόλις τρία λεπτά (όπως διαφημίζει). Απλά γράφεις το δώρο σου, ορίζεις τον τρόπο με τον οποίο θα συμμετέχει κάποιος στον διαγωνισμό σου και καθορίζεις την διάρκεια του διαγωνισμού. Μόλις ολοκληρώσεις τα βήματα, η εφαρμογή σου δίνει έναν κωδικό τον οποίο απλά αντιγράφεις στην ανάρτηση σου για τον διαγωνισμό και αυτό εμφανίζεται ως φόρμα συμμετοχής, όταν δημοσιεύσεις το Post σου. Στο τέλος του Giveaway, θα μπορείς να κάνεις αυτόματα την κλήρωση μέσω της ίδιας της εφαρμογής.  
    • Gleam.io . To προσωπικό μου αγαπημένο. Αν και φαντάζει πιο περίπλοκο από το rafflecopter , σου δίνει πολύ περισσότερες δωρεάν δυνατότητες και τρόπους συμμετοχής. Επίσης, στέλνει σε κάθε συμμετέχοντα email επιβεβαίωσης. Έτσι θα είναι σίγουροι και οι συμμετέχοντες ότι έχουν κάνει σωστά όλα τα βήματα. Ενώ σου δίνει την δυνατότητα να βάλεις την φόρμα συμμετοχής και στην σελίδα σου στο facebook, χωρίς να ανησυχείς για διπλοεγγραφές, αφού όλα περνιούνται σε μια ενιαία βάση. Είναι ιδανικό για Youtubers αφού σου δίνει την δυνατότητα να βάλεις ως όρο την εγγραφή στο κανάλι σου και μέσω της εφαρμογής, ελέγχεται αυτόματα η συμμετοχή. Με την κλήρωση, έχεις την δυνατότητα να γίνεται display των νικητών στην φόρμα συμμετοχής με ή χωρίς τα avatar τους. Το Gleam είναι πρακτικά η πιο εξελιγμένη μορφή του rafflecopter.
  5. Προώθησε τον διαγωνισμό σου. Μπορεί ένα Giveaway να δημιουργείται - συνήθως- για να προωθήσεις το Blog σου ή την σελίδα σου , όμως δεν παύει να χρειάζεται και ο διαγωνισμός την απαραίτητη προώθηση. Μην αμελήσεις να τον μοιραστείς σε όλα τα social media που διαθέτεις. Πολλοί Bloggers (μεταξύ αυτών και εγώ) επιλέγουν να βάλουν ως όρους συμμετοχής την κοινοποίηση του διαγωνισμού από τους συμμετέχοντες. Προσωπικά το βρίσκω πολλοί πιο σημαντικό από το να μου κάνουν πχ Like στην σελίδα μου. Προτιμώ να κοινοποιούν τον διαγωνισμό μου σε φίλους τους και αν θέλουν να κάνουν LIke στην σελίδα μου. Άλλωστε το facebook έχει απαγορεύσει την διεξαγωγή διαγωνισμών μέσω εφαρμογών, που ζητούν Like σελίδων από τους συμμετέχοντες. Για αυτό και στις προαναφερθέντες εφαρμογές σου δίνει την δυνατότητα να βάλεις τον όρο "visit facebook page".  Αυτό συμβαίνει γιατί το ίδιο το facebook θεωρεί πιο σημαντικό το engagement παρά τα LIkes. Σε κάθε περίπτωση, μην ξεχνάς να κοινοποιείς συχνά τον διαγωνισμό σου και στους δικούς σου φίλους ή σε groups. Δεν χρειάζεται βομβαρδισμός από διαφήμιση του διαγωνισμού , όχι όμως και να τον ξεχάσεις.
  6. Διάλεξε το νικητή. Αν έχεις χρησιμοποιήσει τις εφαρμογές που σου πρότεινα, τότε όλα θα γίνουν αυτόματα με το πάτημα ενός κουμπιού. Αν πάλι θέλησες να πραγματοποιήσεις ένα πιο "παραδοσιακό" διαγωνισμό και τώρα έχεις βρεθεί με ένα πλήθος συμμετοχών στα χέρια αλλά έχεις μπερδευτεί για το πως να επιλέξεις τον νικητή, μπορείς να χρησιμοποιήσεις το random.org , ένα κλασσικό generator για να επιλέξεις εύκολα και γρήγορα έναν αριθμό, ανάμεσα στο εύρος των αριθμών που εσύ θα ορίσεις. Ανακοίνωσε το νικητή, όπου έχεις πει ότι πρέπει να ανακοινωθεί (όπως ορίζεται δηλαδή στους όρους συμμετοχής σου) και περίμενε να επικοινωνήσει μαζί σου.
  7. Επικοινώνησε με το νικητή. Προσωπικά δίνω μια προθεσμία 48 ωρών (φροντίζω να το έχω αναφέρει στους όρους του διαγωνισμού) για να επικοινωνήσει/απαντήσει ο νικητής μαζί μου, στέλνοντας μου τα στοιχεία του. Δεν ζητάμε ποτέ δημόσια τα στοιχεία του νικητή καθώς αποτελούν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα. Ζητάμε πάντα το Ονοματεπώνυμο του, την διεύθυνση του (διεύθυνση, ΤΚ και πόλη)  και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας. 
  8. Στείλε το δώρο σου. Μπορείς να το στείλεις είτε μέσω courier (ακριβή αλλά ασφαλής επιλογή) , είτε με το ταχυδρομείο. Η πιο οικονομική επιλογή αλλά και πολύ αξιόπιστη είναι να το στείλεις ως δέμα από το ταχυδρομείο. Τα ΕΛΤΑ σου δίνουν την δυνατότητα να στείλεις ένα δέμα έως 2kg με μόλις € 1,5 σε οποιοδήποτε μέρος εντός της Ελλάδας. Η τιμή ανεβαίνει όσο αυξάνει το βάρος ή αν ο νικητής βρίσκεται εκτός της χώρας μας. Στέλνοντας του το δέμα, λαμβάνεις μια απόδειξη και ένα απόκομμα της αποστολής με τον αριθμό φορτωτικής του που το συνοδεύει. Έτσι μπορείς να το αναζητήσεις ανά πάσα στιγμή. Καλό είναι να αποφύγεις να χρεώσεις το νικητή σου τα έξοδα αποστολής, γιατί κάτι τέτοιο θα άλλαζε την έννοια του "δώρου".
Με αυτό τον τρόπο διοργανώνω εγώ τα δικά μου Giveaway που διοργανώνω στο blog μου κατά καιρούς. Ελπίζω να σε βοήθησα με τις συμβουλές μου. 

Καλή επιτυχία στον επόμενο διαγωνισμό σου!



Διάβασε επίσης:


The KM Projects
Not just another beauty blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ*
Παρακαλώ MHN αφήνετε link για τα blog σας, η κείμενα που παραπέμπουν εμένα η τα μέλη του blog μου να τα επισκεφτούν στα σχόλια, γιατί το βρίσκω άκομψο και δεν θα δημοσιεύονται.
Ευχαριστώ για την κατανόηση.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...