Μια ταινία για το σαββατοκύριακο | Back to School series - Το Χαμόγελο της Μόνα Λίζα

 Συνεχίζοντας το Back to School αφιέρωμα, για αυτό το σαββατοκύριακο σου προτείνω να δεις "Το Χαμόγελο της Μόνα Λίζα"
Μπορεί να μην είναι η Τζούλια Ρόμπερτς η αγαπημένη μου ηθοποιός, αλλά αυτή η ταινία είναι σίγουρα μια από αυτές που την έκαναν να ξεχωρίσει στα μάτια μου, αφού διάλεξε να παίξει έναν αντικομφορμιστικό χαρακτήρα, πέρα από το κορίτσι της διπλανής πόρτας που μας έχει συνηθίσει. Μια κλασσική δραματική κομεντί σε σκηνοθεσία Μάικ Νιούελ, με ένα εξαιρετικό καστ ηθοποιών, μεταξυ αυτών οι πολυαγαπημένες Κίρστεν Ντανστ και Μάγκι Τζίλενχααλ, η αριστουργηματικά ταλαντούχα Τζούλια Στάιλς και η Τζίνιφερ Γκούντγουιν και Μάρσα Γκέι Χάρντεν. Είναι σίγουρα μια ταινία με αξιοπρόσεκτους δεύτερους ρόλους, τους οποίους ερμηνεύουν εκπληκτικοί ηθοποιοί.





Η Κάθριν Αν Γουάτσον είναι μία καθηγήτρια που αφήνει το αγόρι της και τη ζωή της στο Λος Άντζελες για να διδάξει στο Γουέλσλι, ένα συντηρητικό, ιδιωτικό κολέγιο θηλέων στη Μασαχουσέτη του 1953.

Η Γουάτσον ενθαρρύνει τις σπουδάστριες να γίνουν καριερίστες. Θέλει οι μαθήτριές της να γίνουν ηγέτες του κόσμου και όχι απλές νοικοκυρές. Χρησιμοποιεί μοντέρνα τέχνη για να δείξει ότι δε χρειάζεται να ακολουθήσουν το γυναικείο στερεότυπο. Πιστεύει ότι οι γυναίκες μπορούν να κάνουν πολλά περισσότερα πράγματα από το να είναι μόνο σύζυγος και μητέρα. Η δουλειά της όμως έρχεται σε αντίθεση με τις μεθόδους του κολεγίου και οι συντηρητικές γυναίκες που διευθύνουν το σχολείο της προτείνουν να μείνει μόνο στις διδακτικές της αρμοδιότητες και να μην προσπαθεί να εκφράσει τις φιλελεύθερες απόψεις της στις μαθήτριες. Την απειλούν ότι μπορεί να χάσει τη δουλειά της.

Χωρίς φόβο, η Κάθριν γίνεται ακόμα πιο ορμητική στις ομιλίες της για το φεμινισμό. Μετά από μια αποτυχημένη πρόταση γάμου του αγοριού της, η Κάθριν κάνει δεσμό με ένα έναν καθηγητή ιταλικών, τον Μπιλ Ντάνμπαρ. Παρ' όλο που η επιτροπή του σχολείου δεν επιτρέπει αυτή τη σχέση, οι δυο τους συνεχίζουν να είναι μαζί. Η Κάθριν τελικά τον χωρίζει, όταν μαθαίνει ότι της έχει πει ψέματα.


Η ταινία επίσης εστιάζει στις ζωές πολλών μαθητριών της Κάθριν. Η Ελίζαμπεθ "Μπέτι" Γουόρεν είναι ένα πλούσιο κορίτσι με μια συντηρητική και αυταρχική μητέρα. Παντρεύεται τον Σπένσερ Τζόουνς, ένα δικηγόρο που την απατά. Η Κόνστανς "Κόνι" Μπέικερ είναι μια κοπέλα με πολλές ανασφάλειες που συνεχώς ψάνει να κάνει σχέση. Η Τζιζέλ Λέβι είναι μία από τις λίγες μαθήτριες του κολέγιου με εβραϊκή καταγωγή. Έχει και αυτή σχέση με τον Μπιλ Ντάνμπαρ και είναι από τις πρώτες που θαυμάζει την Κάθριν. Η Τζόαν Μπράντγουιν είναι ένα κορίτσι που διχάζεται ανάμεσα στην καριέρα της ως δικηγόρος και στο γάμο της με τον Τόμι Ντόνεγκαλ.

Αρχικά οι περισσότεροι δεν συμφωνούν με το life style της Κάθριν, όσο όμως περνάει ο καιρός βρίσκει όλο και περισσότερους υποστηρικτές, συμπεριλαμβανομένου και της Μπέτι, που στην αρχή βρισκόταν σε συνεχή κόντρα με την Κάθριν.

Η Κάθριν αποφασίζει να εγκαταλείψει τη θέση της στο κολέγιο, μόλις ένα χρόνο μετά, αλλά καθώς φεύγει οι μαθήτριές της την ακολουθούν με τα ποδήλατα. Η ταινία τελειώνει με την Μπέτι να αφηγείται ότι η Κάθριν είναι μια εξαιρετική γυναίκα που ψάχνει την αλήθεια πέρα από παραδόσεις, πέρα από ορισμούς, πέρα από εικόνες.



Πολλοί θα ισχυριστούν ότι είναι άλλος ένας κλώνος του "Κύκλου των χαμένων ποιητών", άλλοι θα υποστηρίξουν τον φεμινιστικό χαρακτήρα της ταινίας. Το σίγουρο είναι ότι σαν ταινία θα συγκινήσει και θα εγείρει ερωτήματα, ίσως και διαφωνίες.


 Στα μείον της ταινίας είναι το τέλος το οποίο είναι αρκετά "χλιαρό" και προσωπικά θα έλεγα ότι στερείται της δραματικής κορύφωσης του κύκλου αλλά και άλλων παρόμοιων ταινιών, όπως το κλασσικό πλέον " Στον κύριο μας με αγάπη" κα. 


Διάβασε επίσης:




The KM Projects
Not just another beauty blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ*
Παρακαλώ MHN αφήνετε link για τα blog σας, η κείμενα που παραπέμπουν εμένα η τα μέλη του blog μου να τα επισκεφτούν στα σχόλια, γιατί το βρίσκω άκομψο και δεν θα δημοσιεύονται.
Ευχαριστώ για την κατανόηση.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...