Οι Εντιμότατοι Φίλοι μου | Συνέντευξη με την "Καρκινομαθή" μου φίλη

  
Με την Χαρά γνωριστήκαμε πριν χρόνια, όταν ακόμα φοιτούσαμε στην δραματική σχολή. Ήταν ανέκαθεν ένας άνθρωπος γεμάτος ζωντάνια, με πηγαία αίσθηση του χιούμορ και μόνιμη θετική ενέργεια. Η Χαρά είναι μια νικήτρια της ζωής ή όπως η ίδια επιλέγει να λέει μια "καρκινομαθής" και μου έκανε την τιμή να απαντήσει σε μερικές ερωτήσεις μου τις οποίες σήμερα θα μοιραστώ μαζί σας. 
1.       Πότε και πως ανακάλυψες ότι είχες προσβληθεί από καρκίνο του μαστού;  Ήταν σε εξέταση ρουτίνας ή ξαφνικό εύρημα;  Πόσο χρονών ήσουν όταν διαπίστωσες ότι είχες προσβληθεί;
Ήμουν 32 ετών όταν το πρωτοέπιασα. Είχα τη συνηθεια όταν ξάπλωνα  για να δω τηλεόραση λίγο πριν κοιμηθώ, να ακουμπώ το στήθος μου. Το ψηλάφιζα για λίγο όπως μου είχε δείξει ο γυναικολόγος μου. Έτσι και ένα βραδυ τον Νοέμβριο του 2009 έπιασα για πρώτη φορά κάτι σκληρό σε μέγεθος κερασιού.

2.       Ποιες ήταν οι πρώτες σου σκέψεις όταν πρωτάκουσες την διάγνωση;
Η διάγνωση έγινε πολύ αργότερα εξαιτίας ενός ασυνείδητου γιατρού. Χειρουργήθηκα  τον Φλεβάρη του 2010, δηλαδή 2μιση μήνες αφού το είχα πιάσει για πρώτη φορά και ο λόγος ήταν πως ο γιατρός θεωρούσε πολύ επιπόλαιο εκ μέρους μου να κάνω μαστογραφία σε αυτή την ηλικία.   Εγώ όμως το ήξερα από την στιγμή που το έπιασα.   Η πρώτη σκέψη όταν άκουσα πια επίσημα τα αποτελέσματα της βιοψίας ήταν «Ωραία, τώρα τι κάνουμε;» και αυτό ήταν που ρώτησα και τον γιατρό.
3.       Πως αντέδρασε οι οικογένεια σου στα νέα;
Δεν είναι και πάρα πολύ εύκολο να χωνέψει ένας γονιός πως το παιδί του νοσεί από καρκίνο και ειδικά σε αυτή την ηλικία. Είχαν υποψίες πως κάτι δεν πάει καλά φυσικά, αλλά πάντα το απεύχεσαι. Νομίζω πως δεν άφησαν να βγουν όλα τους τα συναισθήματα. Έβλεπαν και μένα που ήμουν χαλαρή και εστιάσαμε στις θεραπείες και στο να περνάμε καλά εντωμεταξύ.

4.       Τι είδους θεραπεία ακολούθησες;
Λόγω του ότι ο πρώτος γιατρός άργησε να μου κάνει την ογκεκτομή, ο όγκος μεγάλωσε, έσπασε και σάπισε οπότε ο επόμενος γιατρός με αντιμετώπισε σαν να είχε πάει και αλλού. Τρεις μέρες μετά την διάγνωση έκανα μαστεκτομή και ολική λεμφαδενεκτομή και ακολούθησα εξάμηνο πρωτόκολλο χημειοθεραπειών.

5.       Εν μέσω κρίσης και ύφεσης, είναι δύσκολο να μην σκεφτεί κάποιος, το κόστος μιας τέτοιας θεραπείας. Είναι αδιαμφισβήτητο ότι κάποιος θα πρέπει να το παλέψει όπως μπορεί. Ωστόσο, πως διαχειρίστηκες το οικονομικό κόστος της θεραπείας; Επηρέασε αυτό τις επιλογές σου;
Επειδή δεν υπήρχε η δυνατότητα να κάνω χημειοθεραπείες ιδιωτικά και οι γονείς μου ήδη είχαν ξοδέψει αρκετά χρήματα για τα χειρουργεία, τις θεραπείες τις έκανα στον Αγ. Σάββα. Άλλωστε εκεί ήταν και ο ογκολόγος που με παρακολουθούσε.

6.       Έχεις πλήρως «καθαρίσει»;
Ναι. Εχω κλείσει την πενταετία που είναι και η κρίσιμη. Οι ετησιες εξετάσεις μου ειναι πάντα καθαρές.

7.       Ήσουν ανέκαθεν ένας άνθρωπος γεμάτος ενέργεια, με πηγαία αίσθηση του χιούμορ, μια αστείρευτη πηγή θετικής ενέργειας. Θεωρείς ότι η εμπειρία σου αυτή σε επηρέασε; (αλλαγή διάθεσης) ή  Αντιθέτως, αυτά τα στοιχεία του χαρακτήρα σου σε βοήθησαν στον αγώνα σου;
Ακριβώς έτσι αντιμετώπισα και την κατάσταση. Με όση ενέργεια μου είχε μείνει, με χιούμορ και αστείρευτη θετική σκέψη. Ήταν μονόδρομος. Δεν ένιωσα ούτε μια στιγμή καρκινοπαθής. Ένιωθα πάντα καρκινομαθής. Σίγουρα κακές σκέψεις περνούσαν από το μυαλό μου όταν έμενα μόνη μου αλλά δεν τις διόγκωνα. Εκείνο τον καιρό διάβαζα πολλά βιβλία της Louise Hay και του Dr. Dyer καθώς και πολλών άλλων που μιλούσαν για το πως πρέπει να αντιμετωπίζουμε τη ζωή και τον θάνατο, οπότε γραπωνόμουν μόνο από τα θετικά και έκανα ένα βήμα τη φορά. Το χειρότερο όλων ήταν ότι με πρόδιδε το σώμα μου καθώς οι θεραπείες έριχναν το ανοσοποιητικό μου και αυτό ήταν σοκαριστικό. Αλλά ακόμα κι αυτό το γύριζα στο μυαλό μου και έλεγα: «θα κάνω κάθε μέρα ότι μπορώ για να μην νιώθω 100 χρόνων». Περπατούσα γύρω γύρω το τετράγωνο (μόνο τόσο άντεχα) και μετά έπεφτα για ύπνο.

8.       Εντέλει η περιπέτεια σου αυτή επηρέασε τον τρόπο που αντιμετωπίζεις πλέον την ζωή;
Αυτό που έχει αλλάξει, είναι πως πια δεν με νιάζει για τίποτα πιο πολύ όσο το να είμαι καλά και να κάνω μόνο πράγματα που μου αρέσουν. Παλιά μπορει να πιεζόμουν αναλώνοντας χρόνο σε πράγματα που ήθελαν οι άλλοι για να μην κακοκαρδίσω φίλους και γνωστούς. Πλέον έχουν φύγει οι τοξικοί άνθρωποι απο τη ζωή μου και περιστοιχιζομαι απο ανθρώπους που νιώθουν ευτυχισμένοι κοντά μου και γω το ίδιο. Και δεν με αγχώνει τίποτα. Προβλήματα είναι μόνο τα υγείας. Όλα τα άλλα είναι προβληματισμοί. Αυτό είναι το μότο μου πλέον.
 Advertisement


9.       Τι συμβουλή θα έδινες σε γυναίκες που έχουν διαγνωσθεί με καρκίνο του μαστού;
Είμαι πεπεισμένη πως το 60 με 70% της πλήρης ίασης είναι η ψυχολογία.Η συμβουλή μου είναι να εστιάσουν σε αυτό το κομμάτι. Οταν σου γινεται μια τέτοια διάγνωση ο χρόνος σταματάει. Δεν έχεις κάτι άλλο να κάνεις. Αναπόφευκτα μπαίνει ο θάνατος ως παράγοντας στη ζωή σου και δεν έχεις διάθεση να σκεφτείς το μέλλον. Είναι λοιπόν μια καλή ευκαιρία να εστιάσουν στην ψυχολογία τους και να προσπαθούν κάθε μέρα να την ανατάσουν και να κάνουν πράγματα που έκαναν και πριν. Και να μην μιλάνε συνέχεια γι’ αυτό που τους συμβαίνει. Να βλέπουν ανθρώπους που τους κάνουν να γελουν και να πιστεψουν πως, κάθε περίπτωση είναι μοναδική. ΑΑ και να μην μπουν στο ιντερνετ για πληροφορίες. Το μόνο που θα καταφέρουν ειναι αυτόματα να κοιτάξουν τη θνησιμότητα. Και αυτό δεν βοηθάει τηνν ψυχολογία.



10.    Τι συμβουλή θα έδινες σε όλες τις γυναίκες για το συγκεκριμένο θέμα και εν γένει τι κάνεις η ίδια για να ευαισθητοποιήσεις περισσότερες γυναίκες σε αυτό το ζήτημα;
Δυστυχώς στην  ανθρώπινη φυση είναι να σκεφτεται πως όλα θα συμβούν στους άλλους και όχι σε μας. Αυτο δεν ισχύει. Επίσης το γεγονός πως δεν έχει εμφανιστεί ιστορικό στην οικογένεια δεν σημαίνει οτι δεν υπάρχει. Εμένα η γιαγιά μου έκανε μαστεκτομή πριν 1 μηνα στα 89 της χρόνια. Αυτό σημαινει πως ιστορικό υπήρχε. Απλά βγήκε σε άλλη χρονική στιγμή. Ως εκ τουτου λοιπόν θεωρώ πως όλοι οι άνθρωποι πρέπει καταρχάς να προσέχουν τον εαυτό τους και να κάνουν εξετάσεις για να προλάβουν μια κατάσταση. Για τις γυναίκες ένας υπέρηχος μαστού δεν κοστίζει πολλά χρήματα, οπότε καλό θα ηταν να ξεκινουν απο την ηλικία των 30 προληπτικά και να ψηλαφούν και μόνες τους το σώμα τους. Και αν υπάρχει υποψία πως κάτι δεν πάει καλά και ο γιατρός δεν τις παίρνει σοβαρά, απλά να αλλάξουν γιατρό. Απο την πλευρά μου ενημερώνω όλες τις γυναίκες όταν βρίσκω την ευκαιρία και τις παραπέμπω στους κατάλληλους ανθρώπους προκειμένου να εξεταστούν. Η ζωή είναι πολύ όμορφη και είναι κρίμα για έναν φόβο, να είναι πια αργά.



Ο Οκτώβριος είναι μήνας αφιερωμένος στην πρόληψη για τον Καρκίνο του Μαστού. Αλήθεια εσείς πότε ήταν η τελευταία φορά που ελέγξατε το στήθος σας;



Διάβασε επίσης:

The KM Projects
Not just another beauty blog


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ*
Παρακαλώ MHN αφήνετε link για τα blog σας, η κείμενα που παραπέμπουν εμένα η τα μέλη του blog μου να τα επισκεφτούν στα σχόλια, γιατί το βρίσκω άκομψο και δεν θα δημοσιεύονται.
Ευχαριστώ για την κατανόηση.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...