Αγορές από το εξωτερικό με Capital Controls


Λαμβάνω πάρα πολλές ερωτήσεις σας σχετικά με τις αγορές από το εξωτερικό. Τι γίνεται με τα Capital Controls Και αν μπορούμε να ψωνίσουμε από τα αγαπημένα μας μαγαζιά του εξωτερικού. Συγκέντρωσα κάθε πληροφορία υπάρχει μέχρι τώρα και σας βρήκα τι ισχύει, τι όχι και τι μπορείτε να κάνετε για να ξεγελάσετε την διαδικασία.


Όπως διάβασα στο Πρώτο Θέμα χθες, διευκρινιστική ανακοίνωση σχετικά με το τι ισχύει με τα capital controls, εξέδωσε τη Δευτέρα το υπουργείο Οικονομικών. Μετά και τις τελευταίες αλλαγές και την απελευθέρωση συγκεκριμένων ακόμα συναλλαγών, ο κατάλογος έχει διευρυνθεί αρκετά και θεωρήθηκε χρήσιμη μια τέτοια ανακοίνωση.



«Επισημαίνεται ότι κατά το διάστημα ισχύος των ως άνω περιορισμών, το Υπουργείο Οικονομικών με συνεχείς πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις απελευθερώνει σταδιακά σημαντικό αριθμό συναλλαγών, με αποτέλεσμα η λειτουργία της αγοράς και η καθημερινότητα των πολιτών να έχουν επανέλθει, σε μεγάλο βαθμό, στην ομαλότητα» αναφέρει σχετικά και παρατίθεται ο κατάλογος: 



- Κάθε καταθέτης έχει τη δυνατότητα ανάληψης μετρητών από τα ATM και τα καταστήματα των Πιστωτικών Ιδρυμάτων (Π.Ι.) έως του ποσού των 420 ευρώ εβδομαδιαίως, με μία ή περισσότερες αναλήψεις, από κάθε Π.Ι. στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Επιπλέον, επιτρέπεται και η ανάληψη μετρητών έως και 10% επί χρηματικών ποσών που μεταφέρθηκαν από το εξωτερικό με πίστωση λογαριασμού Π.Ι. που λειτουργεί στην Ελλάδα.



- Επιτρέπεται η μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό έως του ποσού των 500 ευρώ μηνιαίως ανά πελάτη και ανά Ίδρυμα Πληρωμών ή Π.Ι. 


- Η χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, καθώς και οι ηλεκτρονικές συναλλαγές (e-banking) επιτρέπονται στο εσωτερικό χωρίς περιορισμούς.

- Για αγορές αγαθών και υπηρεσιών στο εξωτερικό επιτρέπεται η χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών. Οι αγορές από το εξωτερικό μέσω διαδικτύου κατά κανόνα επιτρέπονται, πλην ορισμένων εξαιρέσεων (π.χ. αγορά ειδών ρουχισμού, διαδικτυακό στοίχημα κ.α.).

- Σε πολίτες που ταξιδεύουν στο εξωτερικό επιτρέπεται η μεταφορά μετρητών έως και 2.000 ευρώ (ή το ισόποσο σε συνάλλαγμα) ανά ταξιδιώτη και ταξίδι. Οι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού δεν υπόκεινται στον ανωτέρω περιορισμό.

- Οι διασυνοριακές εντολές πληρωμών επιτρέπονται, εφόσον γίνονται με πίστωση λογαριασμού που τηρείται σε Π.Ι. (τράπεζα δλδ) που λειτουργεί στην Ελλάδα.

- Ποσά που έρχονται από το εξωτερικό με μεταφορά πίστωσης σε λογαριασμούς Π.Ι. που λειτουργούν στην Ελλάδα μπορούν να μεταφέρονται εκ νέου στο εξωτερικό, εν όλω ή εν μέρει.

- Συντάξεις και προνοιακά επιδόματα από ελληνικούς ασφαλιστικούς φορείς καταβάλλονται κανονικά και στο εξωτερικό

- Επιτρέπεται η πληρωμή νοσηλίων και ιατρικών εξόδων στο εξωτερικό μέσω Π.Ι. Επίσης, επιτρέπεται η ανάληψη και μεταφορά στο εξωτερικό μετρητών έως του ποσού των 2.000 ευρώ (ή του ισόποσου σε συνάλλαγμα) για ένα συνοδό προσώπου που μεταβαίνει στο εξωτερικό για νοσηλεία.

- Σε περιπτώσεις που συντρέχουν σοβαροί λόγοι υγείας ή εξαιρετικοί κοινωνικοί λόγοι, επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση η πραγματοποίηση πληρωμών προς το εξωτερικό ή η ανάληψη μετρητών έως του ποσού των 2.000 ευρώ το μήνα, με μία ή περισσότερες αναλήψεις.

 Advertisement


- Επιτρέπεται η πληρωμή διδάκτρων μέσω Π.Ι., καθώς και η μεταφορά ποσού έως και 5.000 ευρώ (ή του ισόποσου σε συνάλλαγμα) ανά τρίμηνο για έξοδα διαμονής και διαβίωσης φοιτητών που σπουδάζουν στο εξωτερικό ή συμμετέχουν σε προγράμματα ανταλλαγής (Erasmus). Το ανωτέρω όριο διαμορφώνεται στις 8.000 ευρώ στην περίπτωση που τα ποσά αυτά πιστώνονται απευθείας σε λογαριασμούς φοιτητικής εστίας ή εκμισθωτή.

- Επιτρέπεται, κατ’ εξαίρεση, το άνοιγμα λογαριασμών για την εξυπηρέτηση φοιτητών (νέων ή συμμετεχόντων στο πρόγραμμα ανταλλαγής Erasmus) και οπλιτών, την πληρωμή μισθοδοσίας προσωπικού και εργοσήμου, την πληρωμή δανείων και υποχρεώσεων του καταθέτη προς το Π.Ι., την καταβολή νέων συντάξεων και επιδομάτων, την εξυπηρέτηση ρυθμίσεων οφειλών σε Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης και το Ελληνικό Δημόσιο, την πληρωμή εράνων και υπέρ φυσικών προσώπων που πάσχουν από ανίατες ασθένειες, την εξυπηρέτηση νεοιδρυθεισών επιχειρήσεων κ.α. 

- Επιτρέπεται, κατ’ εξαίρεση, η πρόωρη εξόφληση δανείων (μερική ή ολική) με μετρητά, με έμβασμα από το εξωτερικό, καθώς και με τη χορήγηση νέου δανείου με σκοπό την αναδιάρθρωση.

- Επιτρέπεται, κατ’ εξαίρεση, η πρόωρη λήξη προθεσμιακών καταθέσεων, για την πληρωμή νοσηλίων και διδάκτρων, μισθοδοσίας, ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Π.Ι., οφειλών προς το Ελληνικό Δημόσιο και τους ασφαλιστικούς φορείς, καθώς και προμηθευτών. Επίσης, επιτρέπεται η πρόωρη μερική λήξη προθεσμιακής κατάθεσης για λόγους διαβίωσης έως του ποσού των 1.800 ευρώ μηνιαίως, καθώς και για αγορά ακινήτου.

- Εξαιρούνται των περιορισμών χρηματικά ποσά από διεθνείς οργανισμούς και φιλανθρωπικά ιδρύματα του εξωτερικού που προορίζονται για ανθρωπιστικούς σκοπούς. Ομοίως, εξαιρούνται και οι Μητροπόλεις και η Αρχιεπισκοπή για την ανάληψη έως του ποσού των 10.000 και 20.000 ευρώ μηνιαίως αντίστοιχα. 

- Συναλλαγές που εμπίπτουν στους περιορισμούς των capital controls, μπορούν, κατ’ εξαίρεση, να διενεργηθούν μετά από έγκριση της Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών ή των Ειδικών Υποεπιτροπών που λειτουργούν στα Π.Ι., εφόσον επιβάλλονται από σημαντικούς λόγους και τεκμηριώνονται εγγράφως. Τα σχετικά αιτήματα υποβάλλονται στα κατά τόπους υποκαταστήματα των Π.Ι.

«Υπενθυμίζουμε ότι για τις δραστηριότητες που δεν ρυθμίζονται ειδικώς, ισχύει η κείμενη νομοθεσία. Για τη διευκόλυνση των δραστηριοτήτων και συναλλαγών των επιχειρήσεων και επαγγελματιών, η Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών έχει συστήσει σε κάθε Π.Ι. Ειδικές Υποεπιτροπές έγκρισης συναλλαγών για την εξέταση αιτημάτων έως 150.000 ευρώ ημερησίως ανά πελάτη με εβδομαδιαίο εγκριτικό όριο τα 70 εκατ. ευρώ για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες και 308 εκατ. ευρώ για το σύνολο των Π.Ι. Θεσπίζονται επίσης διαδικασίες άμεσης διεκπεραίωσης για συναλλαγές προς το εξωτερικό που δεν υπερβαίνουν τις 5.000 ευρώ απευθείας από το δίκτυο υποκαταστημάτων των Π.Ι. και διαδικασίες ταχείας έγκρισης για συναλλαγές από 5.001 έως και 10.000 ευρώ, ώστε να διευκολύνονται, μεταξύ άλλων, και οι νέοι επιχειρηματίες χωρίς προηγούμενη συναλλακτική δραστηριότητα», ενημερώνει επίσης το υπουργείο Οικονομικών. 

Ενδεικτικά, η ανακοίνωση αναφέρει ότι η Επιτροπή ενέκρινε τον Αύγουστο συναλλαγές η αξία των οποίων έφτασε στο 73% της αξίας των αντίστοιχων συναλλαγών του περσινού Αυγούστου, ενώ για το μήνα Σεπτέμβριο εκτιμάται ότι το αντίστοιχο ποσοστό θα διαμορφωθεί στο 85%.



Ειδικά για όσους έχουν ήδη υπάρχον λογαριασμό στο Paypal υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς χρημάτων στο balance, όπως ήδη έχουν βρει οι Έλληνες χρήστες του διαδικτύου. Η διαδικασία που την βρήκα στο insomnia έχει ως εξής :

Μέθοδος "Request Money" (χρήση ενός μόνο λογαριασμού Paypal)

1. Μπαίνεις στον λογαριασμό Paypal που έχεις (Log In -> My Paypal).
2. Πηγαίνεις στην καρτέλα "Request Money" στο πάνω μέρος της σελίδας.
3. Κάνεις κλικ στο κουμπί "Request Money" που βρίσκεται λίγο πιο κάτω (ένα κουμπί με ένα σάκο με το $ ζωγραφισμένο πάνω του)
4. Στο πεδίο "Recipient's email address" εισάγεις ένα email το οποίο είναι πραγματικό και στο οποίο έχεις πρόσβαση και θα πρέπει οπωσδήποτε να είναι διαφορετικό από αυτό που είναι δηλωμένο στον λογαριασμό σου στο paypal.
5. Εισάγεις το ποσό που ζητάς να λάβεις και το αν είναι ευρώ ή κάποιο άλλο νόμισμα (διαλέγεις ευρώ).
6. Στην επιλογή "Request payment for" διαλέγεις "Goods" και πατάς το κουμπί "continue".
7. Στην επόμενη σελίδα, για λόγους ασφαλείας, Θα σου ζητηθεί να εισάγεις ένα κωδικό επιβεβαίωσης και μετά πατάς το κουμπί "continue".
8. Στην επόμενη σελίδα, πατάς το κουμπί "Request Money".

Τη στιγμή αυτή, το Paypal αποστέλλει ένα email σ' αυτόν που ζητάει τα χρήματα (κύριο email που είναι δηλωμένο στο Paypal) και άλλο ένα email σ' αυτόν που θα δώσει τα χρήματα (το email που έδωσες στο βήμα 4). Φυσικά και τα 2 αυτά πρόσωπα είστε εσείς!
Τσεκάρετε λοιπόν τους 2 λογαριασμούς αλληλογραφίας και θα δείτε να σας περιμένει από ένα μήνυμα από το paypal στον καθένα.

9. Στο μήνυμα που ήρθε στο νέο email (του βήματος 4), υπάρχει ένα κίτρινο κουμπί "Pay Now". Πατήστε το!
10. Στην σελίδα του paypal που θα σας μεταφέρει (φαίνεται το ποσό που ζητάτε κτλ), πατήστε το κουμπί "continue".
11. ΠΡΟΣΟΧΗ: ΜΗΝ ΠΑΤΗΣΕΤΕ το κουμπί "Log In", αλλά πατήστε παρακάτω την επιλογή "pay with my credit or debit card"!!!
12. Εισάγετε ΟΛΑ τα στοιχεία της κάρτας που σας ζητούνται και πατήστε το κουμπί "Review and Continue". (Μπορείτε να δηλώσετε την χρεωστική ή πιστωτική ή προπληρωμένη κάρτα που έχετε. Αν δεν γίνει δεκτή κάποια από τις κάρτες σας, επαναλάβετε την διαδικασία με κάποια άλλη κάρτα).
13. Τελευταίο βήμα: Πατήστε το κουμπί "Pay Now" και... ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!!!
Ο εαυτός σας... σας χάρισε τα χρήματα που του ζητήσατε!!!

Κάντε "Log in" στον λογαριασμό σας στο Paypal και θα δείτε να σας περιμένουν τα χρήματα που ζητήσατε (Paypal balance)... εκτός από το "νταβατζηλίκι" που χρεώνει το paypal. (Σε άλλο νήμα γίνεται ειδική αναφορά στο πόσο είναι η προμήθεια που παρακρατείται).

Τώρα που στο balance (υπόλοιπο) υπάρχουν χρήματα, δεν μπορεί να σας σταματήσει κανείς!
Καλές Αγορές! 




Υ.Γ (Η μέθοδος με τους 2 λογαριασμούς Paypal, είναι μία άλλη μέθοδος που δουλεύει εξίσου καλά. Εδώ όμως γίνεται αναφορά μόνο στη μέθοδο με τον ένα λογαριασμό Paypal.)


 Advertisement

Διάβασε επίσης:


The KM Projects
Not just another beauty blog

2 σχόλια:

  1. You cannot use an e-mail address or card number that belongs to an existing PayPal account. If you have a PayPal account, please log in. If you don't, please change the e-mail address or card number and try again.ta ekana olla sosta giati me bgazei tetio minima EYXARISTW

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. συγνωμη αλλα εγω γιατι δεν βρισκω που λεει "Request Money" ;;;; μπορει να μου πει καποιος;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ*
Παρακαλώ MHN αφήνετε link για τα blog σας, η κείμενα που παραπέμπουν εμένα η τα μέλη του blog μου να τα επισκεφτούν στα σχόλια, γιατί το βρίσκω άκομψο και δεν θα δημοσιεύονται.
Ευχαριστώ για την κατανόηση.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...