Ας μιλήσουμε για το Bullying, συνέντευξη με την Κωνσταντίνα



Ακούμε συνέχεια να μιλάνε για αυτό τα τελευταία χρόνια. Τι είναι τελικά το Bullying;
Το bullying ή ελληνιστί τραμπουκισμός έχει μπει τα τελευταία χρόνια για τα καλά στην ζωή μας. Καθημερινά ακούμε ιστορίες επίθεσης κατ' εξακολούθηση κατά παιδιών αλλά και ενηλίκων ενώ ενίοτε αρκετοί από εμάς έχουμε πέσει οι ίδιοι θύματα κάποιου επίδοξου τραμπούκου. 

Πολλοί λανθασμένα το μπερδεύουν ενδεχομένως με την πλάκα ή την καζούρα, που μπορεί να γίνει καμιά φορά μεταξύ μιας παρέας. Όμως όταν οι χοντράδες και τα αστεία κακής ποιότητα επαναλαμβάνονται τότε το παιχνίδι χοντραίνει. Όταν από την απλή καζούρα περνάμε στην επίθεση τα πράγματα αγριεύουν.

Το bullying έχει κακώς - κατά την γνώμη μου - συνδεθεί με την ενδοσχολική βία. Η ενδοσχολική βία είναι μια μορφή Bullying ΟΜΩΣ δεν είναι μόνο αυτή. Τραμπούκοι υπάρχουν καθημερινά γύρω μας. Ο τραμπουκισμός υπάρχει παντού. Στην οικογένεια, στο σχολείο, στην δουλειά και φυσικά στο διαδίκτυο. 

Λανθασμένα όμως το bullying έχει συνδεθεί και με την ελεύθερη έκφραση και με την κριτική. Όταν αυτή γίνεται με πολιτισμένο τρόπο φυσικά. Αν κάποιος εκφράσει την αντίθετη άποψη με μας - με πολιτισμένο τρόπο επαναλαμβάνω- δεν πάει να πει ότι μας επιτίθεται. Είναι στην φύση του ανθρώπου να συμμετέχει σε διαλόγους για αυτό και εξέλιξε την γλώσσα. Όμως η εξύβριση σε καμία περιπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί κριτική. 



Η ίδια έχω γίνει αποδέκτης bullying σε όλες του τις μορφές. Από το σχολείο μέχρι το διαδίκτυο. Μπορεί να έχω γίνει και εγώ bully , άθελα μου ίσως. Ή λανθασμένα να έχει παρεξηγηθεί κάποια μου κίνηση ή φράση από ανθρώπους που κυνηγούσαν το δράμα και έψαχναν ευκαιρία για επίθεση. Αυτό όμως ήταν δικό τους πρόβλημα. 

Πολλοί πιστεύουν ότι και το χιούμορ είναι μια μορφή εκφοβισμού. Εδώ περνάμε απλά σε άλλα επίπεδα. Το χιούμορ και η σάτυρα υπήρχαν από αρχαιοτάτων χρόνων. Μήπως ο Αριστοφάνης ήταν τραμπούκος; Ίσως. Ίσως απλά μας έδινε τροφή για σκέψη, κριτικάρωντας τα δρώμενα της εποχής με τον δικό του γλαφυρό τρόπο. 

Έτσι και εγώ έχω υπάρξει θύμα στοχευμένης επίθεσης μιας ολόκληρης στρατιάς υπάκουων ακολούθων άλλων Youtuber ή blogger, που είτε δεν δέχονται την κριτική είτε δεν έχουν την ίδια αίσθηση του χιούμορ. Είτε απλά αρέσκονται στο να δραματοποιούν καταστάσεις και να τις οικειοποιούνται , ανεξάρτητα αν τους αφορούν ή όχι. Γιατί ναι μπορεί να μην έχεις ασχοληθεί καθόλου με έναν άνθρωπο, αλλά ο ίδιος να βλέπει στα λόγια σου τον εαυτό του. Ποιος ξέρει γιατί.

Δεν τους παρεξηγώ, είναι ο τρόπος που έχουν μάθει. Θεώρησαν ότι είδαν επίθεση και απάντησαν με τραμπουκισμό και ακόμα μεγαλύτερη επίθεση. Κι εγώ; Δεν έκανα τίποτα. Ή μάλλον όχι. Την πρώτη φορά ζήτησα συγγνώμη, την ίκετευσα για να είμαι ειλικρινής, συγγνώμη για το χιούμορ μου. Τις επόμενες απλά τους λυπήθηκα. Γιατί πιθανότατα το δράμα είναι μέρος της ζωής τους και πιάνονται από ότιδήποτε κάνει κάποιος ή λέει για να επιτεθούν και να δείξουν τα δόντια τους. Να δείξουν την φύση τους και να βγάλουν τον τραμπούκο από μέσα τους. 

Δεν θα ξαναζητήσω συγγνώμη για το χιούμορ μου . Δεν φταίω εγώ που μεγάλωσα με Monty Pythons όταν οι άλλοι έβλεπαν Σεφερλή. Αν δεν μπορούν να κατανοήσουν το χιούμορ μου δεν είναι κακό ή λάθος. Αν το παρεξηγούν και το βλέπουν ως επιθεση, αυτό είναι δικό τους πρόβλημα. Όταν βλέπεις το μίσος και την κακία στις πράξεις και τα λόγια του άλλου ΜΟΝΙΜΩΣ είναι γιατί ο ίδιος είσαι γεμάτος μίσος και κακία. Όμως να θυμάσαι ότι κάνεις επιστρέφει πίσω σε σένα, πολλαπλάσια. 

Η σκέψη μου τρέχει και ίσως ακροβατώ στο να φύγω εκτός θέματος και από άρθρο για το Bullying να γίνει προσωπική εξομολόγηση. Συγχωρέστε με. Είναι πολύ μεγάλη κουβέντα. Και ειλικρινά αρνούμαι να την κάνω με ανθρώπους που ότι και να πω ότι και να λέω θα βλέπουν πάντα με λάθος οπτική τα πράγματα. Λάθος για μένα, σωστή για αυτούς. Καλή καρδιά!

Άλλο όμως το να εκφράζεις την άποψη σου χωρίς εξίβρυση για το έργο του άλλου και άλλο να σου απαντάνε με τις χειρότερες εκφράσεις, που ούτε άνθρωποι του υποκόσμου δεν χρησιμοποιούν και να χλευάζουν την εξωτερική σου εμφάνιση. Τόλμησες να πεις την γνώμη σου Κατερινα; Ε, βέβαια τι να περιμένει κανείς από μια φθηνιάρα και χοντρή σαν εσένα. Ζηλεύεις για αυτό τα λες. Δεν σου αξίζει ο άντρας σου ουτε η οικογενεια σου γιατι είσαι κακασχημη και γρια. Αντε τράβα να ανοιξεις το ψυγείο σου να μπουκωθείς με κανένα τοστ μωρή βρωμιαρα που τολμάς να κάνεις βίντεο. Κι αυτά είναι μόνο ελάχιστα από αυτά που μου έχουν σούρει. Απλά και μόνο επειδή τόλμησα να κάνω κάτι που αγαπώ, να κάνω βίντεο, να γράφω Blog, να συνεργάζομαι με άλλες Bloggers και να περνάω όμορφα με την οικογένεια μου. Και ναι να έχω και χιούμορ.

Αυτή η σαθρή λογική ειναι που αποτέλεσε το λίπασμα για να εξελιχθεί το bullying τόσα χρόνια. Όταν το χιούμορ θεωρείτε επίθεση και η πρακτική εξάσκηση "επικίνδυνων σχέσεων" όπως μας τις δίδαξε ο Βαλμόν και η Μαντάμ Μερτέιγ θεωρούνται ομορφιά και αθωότητα. 

Ω, μα τι εύπιστος που είσαι κόσμε;


Και ξαναγυρίζω στο Bullying. Τι είναι; Ποια η φύση του; Πως μπορεί να αμυνθεί κανείς; Τι γίνεται όταν το ίδιο μας το παιδί, ο σύζυγος ή εμείς οι ίδιοι είμαστε οι επιτιθέμενοι;

Και τι γίνεται με τα πραγματικά θύματα αυτών των νταήδων; Εγώ μπορεί να το αντιμετωπίζω διαφορετικά, όμως υπάρχουν άλλα παιδιά που δεν ξέρουν τι να κάνουν. Πως να αντιδράσουν . Άλλα - πολλά δυστυχώς- οδηγούνται στην αυτοκτονία, με τους ηθικούς αυτουργούς να σεριανίζουν ατιμώρητοι. Γιατί;

Με την αγαπημένη μου Κωνσταντίνα γυρίσαμε αυτό το βίντεο με Youtube κουβέντες. Όχι για να σας το παίξουμε παντογνώστες και ειδικοί. Αλλά ως τροφή για σκέψη. Και ως έναυσμα για περισυλλογή θέλω να το δείτε. Τι συμβαίνει γύρω μας. Αξίζουν όλα αυτά;


Αξίζει να ζούμε την ζωή μας πίσω από την οθόνη ενός υπολογιστή και μην έχοντας άλλη ασχολία να διοχετεύουμε όλη μας την ενέργεια και όλο μας το πάθος στο διαδίκτυο και εν προκειμένο όλο μας το μίσος για ανθρώπους που βρίσκονται χιλιόμετρα μακριά μας και δεν θα γνωρίσουμε ποτέ , μόνο και μόνο προς χάριν της ηδονής να τους έχουμε χλευάσει;




Σε όλους εσάς που καποια στιγμή μπορεί να με παρεξηγήσατε σας κατανοώ και σας σέβομαι και σας στέλνω την αγάπη μου. Και σε όλους εσάς που μου επιτεθήκατε είτε με ύβρεις , είτε με αστεία κολάζ που με χλευάζατε στο διαδίκτυο, είτε με κρυφές κουβέντες και συνομιλίες που ωθούσατε κόσμο να μην μου μιλάει γιατί δεν είμαι "καλός" άνθρωπος και άλλα γελοία κοσμητικά επιθετα, όλους εσάς που με κατηγορήσατε γιατί τόλμησα να πω την άποψη μου, σε όλους εσάς εύχομαι τα καλύτερα. Σας εύχομαι από καρδιάς να βρείτε την ισορροπία και την αρμονία στην δική σας ζωή, να βιώσετε την χαρά της δημιουργίας, να νιώσετε την ευδαιμονία της συνεργασίας και να αγαπήσετε μέχρι να πονέσει η καρδιά σας από την υπερβολική αγάπη. 

Βρείτε εδώ To κανάλι της Κωνσταντίνας  και το βίντεο που γυρίσαμε για το δικό της κανάλι. Γιατί και στην ομορφιά μας αρέσει να βάζουμε στόχους



Διάβασε επίσης:






The KM Projects
Not just another beauty blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ*
Παρακαλώ MHN αφήνετε link για τα blog σας, η κείμενα που παραπέμπουν εμένα η τα μέλη του blog μου να τα επισκεφτούν στα σχόλια, γιατί το βρίσκω άκομψο και δεν θα δημοσιεύονται.
Ευχαριστώ για την κατανόηση.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...